Officieel: Audi RS Q8, de 600 pk Urus-kannibaal

Lekker bezig, Volkswagen groep: na de heilige drie-eenheid van 600+ pk-SUV's (Bentayga, Cayenne Turbo S, Urus) presenteren de Duitsers een vierde soortgelijk model, nu onder de Audi-vlag. Maak kennis met de RS Q8.

Audi RS Q8

Het is momenteel beurs in de USA: in L.A. schittert de Motorshow in volle glorie. En Amerikanen houden van dikke SUV'S, dus die zijn er in groten getale. Gisterochtend zagen we de Aston Martin DBX (550 pk), en niet kort daarop de Audi RS Q8. Die stiekem al een beetje aangekondigd was, inclusief record-Ringtijd. Maar we wisten nog niet hoe het ding eruit zag. Nu wel.

Audi heeft er voor gekozen de link met Lamborghini duidelijk niet te schuwen, want anders had het wel een andere kleur gekozen dan het typische gifgroen. Onderhuids is deze Q8 identiek aan de RS6 en RS7, dus met een 4.0 V8 (600 pk/800 Nm), gekoppeld aan een mild-hybride 48v-systeem. 0-100 gaat met de SUV in 3,8s, en 0-200 kan in 13,7 seconden geklaard worden.

305 km/u

Standaard trekt de begrenzer de teugels bij 250 km/u aan, maar dat kan omzeild worden met een pakketje, waardoor de auto opeens pas bij 305 km/u ophoudt. Want why the fuck not: 300+ in een SUV is een USP.

De RS Q8 is met zijn adaptieve vering over een spectrum van 90 mm hoger of lager te leggen, en de auto heeft een miljoenmiljard rijmodi: Comfort, Auto, Dynamic, Efficiency, Allroad, Offroad, en RS1 en RS2 (individueel configureerbaar). Van binnen oogt de auto vooral heel digitaal, traditionele klokken vinden we er niet. Als u hem met eigen ogen wilt bekijken: in Q1 van 2020 komt de RS Q8 op de markt. Hier heeft u alvast de plaatjes.