Alfa Romeo's SUV gaat Stelvio heten

Alfa Romeo schrapt de laatste jaren meer toekomstplannen dan de V&D banen, maar die SUV, die komt er. Echt. Italiaanse media berichten dat zijn naam nu ook vastligt. Het wordt niet Kamal, maar het oer-Italiaanse Stelvio.

Het nieuws zou door head honcho Sergio Marchionne zelf naar buiten zijn gebracht, toen hij deze week een verrassingsbezoek bracht aan de fabriek in Cassino (tussen Rome en Napels), waar nu nog hoogbejaarde Giulietta's van de band rollen, maar die in de toekomst Giulia's en Stelvio's gaat maken.

Van de SUV zagen we tot nu toe alleen in 1653 het Kamal Concept (*), dus het zou ons niet verbazen als de productieversie vooraf wordt gegaan door een nieuw concept. Wie weinig te melden heeft moet zijn releases goed uitmelken. 

Tijdens zijn flitsbezoek van een paar uurtjes zegde Marchionne ook toe dat de productie van de Giulia volgende week van start gaat, waarbij de eerste modellen op 14 maart gereed moeten zijn. De productiestart van de SUV moet aan het einde van het jaar volgen, hoewel dit ons een erg Italiaans streven lijkt. We vermoeden eerder dat de Stelvio pas een jaartje later komt. Intern aangeduid als Tipo 949 SUV-D, past deze Stelvio goed in het uitgedroogde modellengamma. Alfa Romeo verkoopt tegenwoordig wereldwijd jaarlijks nog 19 auto's, een SUV moet de volumes weer aanjagen tot liefst magistrale proporties.

Zodra het model op de markt is zal blijken of Alfa de concurrentie met deze Stelvio de pas kan afsnijden. Marchionne heeft zich in alle mogelijke bochten gewrongen om dit model mogelijk te maken, en er is ongetwijfeld nog een berg werk te verzetten, maar hoop doet leven. Zo, en nu zijn de Stelvio-grapjes op.

Beeld: impressie Alfa-SUV, op basis van de Giulia QV. Bron: Alessandro Masera