FIA wijzigt reglement: 2026 auto's zijn onbestuurbaar 

Dramatische simulaties hebben de FIA ertoe gedwongen grondige wijzigingen door te moeten voeren voor het reglement voor 2026. De geplande configuratie bleek te zorgen voor totaal onbestuurbare wagens. 

FIA wijzigt reglement: 2026 auto's zijn onbestuurbaar 

Na slechts vier seizoenen onder de ground effect regels gaat de FIA opnieuw een radicale reglementswijziging doorvoeren. De discussie rond de nieuwe generatie voor 2026 gaat tot nu toe vooral over de versimpelde power unit met 50% elektrisch vermogen, maar er staan nog veel meer wijzigingen op het programma.

Naast kleinere en iets lichtere auto's heeft de FIA zich vooral gericht op het verhogen van de efficiëntie. Dat zou vooral gerealiseerd moeten worden voor het gebruikt van actieve aerodynamica. Wellicht zelfs omgekeerde DRS.

Levensgevaarlijke aero

Het systeem is erop gericht drag te verminderen op de rechte stukken, zonder downforce in te leveren in de bochten. In een poging de integratie van het systeem te vergemakkelijken besloot de FIA alleen de achtervleugel te voorzien van actieve elementen. Een extra systeem voor de voorkant werd gezien als te ingewikkeld.

Die aanpak had echter noodlottige gevolgen. Tijdens de simulatieruns werd al snel duidelijk dat de open achtervleugel de balans van de auto volledig om zeep hielp. De verplaatsing van de balans zou drie keer zwaarder zijn dan die plaatsvindt bij het openen van de DRS-klep.

Met volledig motorvermogen ingeschakeld vlogen de coureurs bij de minste of geringste bochten al van de baan. Zelfs op de rechte stukken ging het mis door een totaal gebrek aan grip en tractie. Alleen wanneer er zo conservatief gereden werd dat een F2-rijder om de rondetijd zou lachen konden de coureurs de auto op de baan houden.

Double or nothing

De tegenvallende simulaties hebben de FIA ertoe bewogen toch een actief systeem op de voorvleugel toe te passen. Door zowel de voor- als de achtervleugel 'open' te zetten zou de auto immers meer in balans blijven. Het gebrek aan tractie met vol vermogen blijft ook in dat scenario echter een uitdaging.

Het is niet bekend wanneer de FIA het nieuwe systeem toe zal passen en verdere simulatieruns zal doen. Wordt dus nog vervolgd.

Formule 1
  • NL Beeld / Wenn