Verstappen ziet niets in actieve aero 2026: 'Gewicht is veel belangrijker' 

De plannen van de FIA voor actieve aerodynamica vanaf 2026 zijn niet in de smaak gevallen bij de regerend wereldkampioen. Verstappen meent dat de regelmakers zich op de verkeerde zaken richten. 

Verstappen ziet niets in actieve aero 2026: 'Gewicht is veel belangrijker'

Voor 2026 staat er na vier jaar ground effect opnieuw een grondig reglemenstwijziging op het programma voor de F1. Een versimpelde V6 turbo, CO2-neutrale brandstof en een veel krachtiger hybridesysteem gaan gepaard met kleinere, iets lichtere chassis en actieve aerodynamica.

Met dat laatste puntje heeft de FIA echter de grootste moeite. Bij de eerste simulaties met een open achtervleugel bleken de auto's immers onbestuurbaar. Dat gaf voor niemand minder dan Max Verstappen de aanleiding de plannen nogmaals onderuit te halen.

Onnodige trucjes

De (momenteel) drievoudig wereldkampioen was niet bijzonder te spreken over de richting die de FIA gekozen heeft voor de nieuwe generatie auto's. Volgens Verstappen is de inzet van actieve aero volledig onnodig als het doel is om inhalen en volgen te verbeteren.

Het lichter maken van de op dit moment bijna 800 kilo zware bolides is in zijn ogen veel belangrijker. Van de gedroomde gewichtsreductie van 50 kilo blijft naar verluidt immers slechts 30 over:

"Met de mogelijkheid van actieve aero enzo, ik ben er niet zeker van of we die kant op zouden moeten gaan, maar daar lijkt het op op dit moment. Hopelijk kunnen we al deze dingen optimaliseren."

"Voor mij is het veel belangrijker om gewoon te proberen het gewicht van de auto's te bestrijden, om te proberen dat te optimaliseren in plaats van al dit gereedschap en deze trucjes om het inhalen en volgen beter te maken. Er moeten verschillende manieren zijn om het te doen."

Problemen verbloemen

De overstap naar actieve aerodynamica hangt volgens Verstappen vooral samen met de beperkingen die het nieuwe motorreglement opgelegd hebben. Vanaf 2026 wordt immers ongeveer de helft van het vermogen geleverd door het elektrische systeem. Bovendien kan de power unit door het ontbreken van de MGU-H veel minder energie terugwinnen.

Het eindresultaat is een auto die zomaar 475 pk verliest op het rechte stuk, waardoor de coureurs wellicht zelfs zullen moeten terugschakelen. Met de actieve aerodynamica probeert de FIA dat verlies aan snelheid te compenseren:

"Met de motorregels waar ze naartoe gegaan zijn moeten ze dat eigenlijk doen om de topsnelheid te creëren wanneer de accu stopt met energie leveren."

"Sommige circuits zullen een beetje beter werken, en bij sommige circuits zit het waarschijnlijk wat meer op het randje. Natuurlijk zullen mensen mijn argumenten proberen te weerleggen, maar we zullen er toch achterkomen in '26.
"

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press, NL Beeld / Proshots