Top Gear diep door het stof na 'respectloze stunt'

Men zegt wel eens: bij een goede aflevering van Top Gear is altijd iemand over de zeik. De nieuwe crew begint goed wat dat betreft, want gisteren werd een oorlogsmonument zonder RESPECT behandeld, dus is er OPHEF, en zegt excuusginger Evans 'sorry'.

Wat was het geval: tijdens opnames van Top Gear werd gisteren een aantal donuts gedraaid vlakbij de Cenotaaf (Cenotaph), een bijna 100 jaar oud monument om de hoek van Downing Street 10, dat gevallen Britse strijders eert. Voor sommige mensen voelde dit kennelijk enigszins alsof de presentatoren naar een oorlogskerkhof gingen, en de horlepiep op de graven van de gevallenen dansten.

Verantwoordelijk voor de stunt waren Matt LeBlanc met mede-yank Ken Block, en zijn Hoonicorn '65 Mustang met 845 pk sterke 6,7 liter V8. Deze hoofdrolspeler van Gymkhana 7 (deel 8 vindt u HIERRR) maakt een duivelse bak herrie, en u kunt zich misschien voorstellen dat het dan geen goed idee is om op een zondagochtend vlak bij een oorlogsmonument hartje Londen op stelten te zetten. Zeker niet aangezien Londenaren al de hele zomer tot het uiterste worden getergd door zandbakvolk dat van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat niets beters te doen heeft dan de V12 van de Aventador tot vervelens toe te laten revven.

Je zou zeggen: niet zeuren, je hebt de aankondiging gekregen en woont in een wereldstad, en TG heeft een ontheffing, dus onderga dat beetje lawaai maar. Maar het was in Engeland, lange tenenland, en dus moet iedereen een mening hebben en op zijn achterste benen staan. Hadden de producers van deze miljoenenshow met honderden man personeel en locatiescouts ook niet kunnen zien aankomen....Kennelijk.

Radioginger en nieuwe hoofdpresentator Chris Evans wist vervolgens niet hoe snel hij in de excuusreflex moest schieten, en deed een mea culpa op de radio (geluid). En daar zit precies het verschil tussen Clarkson en Evans: olifant in de porseleinkast Jezza had er een humoristische draai aangegeven en de beledigden nog een stuk verder gekrenkt, maar de meer gepolijste Evans gaat meteen op zijn knietjes. Dit gebrek aan personality is volgens sommigen wat het nieuwe Top Gear tot een flop zal maken. 

Of ze hiermee gelijk hebben? Over aandacht heeft de productie nochtans niet te klagen: de eerste uitzending is nog maanden van ons verwijderd, maar toch haalt Top Gear elke week de headlines.

Natuurlijk kan je geen TV-opnames maken in Londen zonder dat smartphonevolk het filmt. Hieronder een voorproefje van de toeters en bellen in de Britse hoofdstad.

Update 15-03: Terwijl Chris Evans slappe knietjes toont, heeft Ken Block een exact tegenovergestelde mening over de ophef op Facebook: "no one seemed to be offended by this morning's false tabloid accusations. They're smarter than that." Top Gear heeft duidelijk een coördinatieprobleem.