Gifje! Mazda MX-5 nu ook met klapdak

Aan de vooravond van de autoshow in New York is het roadstertje van Mazda met een metalen klapdak onthuld. Daarmee heeft de wereld eindelijk een poor man's 911 Targa.

De Mazda MX-5 heeft al meer dan 25 jaar een onweerstaanbare aantrekkingskracht op haarstylisten en autofiele puristen. Het concept van een laag gewicht, open dak en achterwielaandrijving spreekt dusdanig tot de verbeelding dat de onpraktische kanten (weinig hoofd- en opbergruimte) voor lief worden genomen. MX-5's zijn fun. Punt.

De nieuwste variant heet MX-5 RF (Retractable Fastback) en heeft in dichtgeklapte toestand een coupƩlijn die en profil prima oogt. Het vierdelige dak verdwijnt samen met de achterruit deels achter de stoelen, waardoor de kofferruimte van 130 liter (twee kisten bier) intact blijft. Wat dit aan gewicht toevoegt - een vrij cruciaal gegeven bij lichtvoetige auto's - wordt door Mazda nog even verzwegen. Zware metalen constructies zorgen er al gauw voor dat het lijkt alsof Ton Elias op je passagiersstoel zit, maar we hebben het hier over Mazda, dus dat gewichts-issue zal ongetwijfeld met Japanse precisie zijn getackeld.

Hij wordt geleverd met de bekende 1.5 en 2.0 SkyActive-motoren. Een Nederlandse introductie schijnt helaas pas in de eerste helft van 2017 plaats te vinden.

Update. Android-gebruiker? klik HIER voor dat beloofde gifje.