En de World Car of the Year is…

Deze keer geen praktische hatchback of een sedan, maar een Aziatische roadster waar je nauwelijks inpast bij 1.80 meter of langer.

De World Car of The Year is de nieuwe Mazda MX-5. De kleine sportauto nam het in de finale op tegen de Mercedes-Benz GLC en Audi A4 en kwam na de stemming van journalisten uit 71 landen als winnaar uit de bus.

De overwinning is een kleine verrassing, omdat de jury meestal op veilig speelt en praktische vierwielers met de prijs naar huis stuurt. Dat blijkt wel uit de voorgangers van de Mazda, zoals de Mercedes C-Klasse in 2015, de Audi A3 in 2014 en de VW Golf in 2013. De nieuwe MX-5 is echter een betaalbare roadster zonder revolutionaire technologie en baanbrekend nieuwe ideeën, dus een gewaagde keus kunnen we het nu ook weer niet noemen.

Mocht je nu het gevoel hebben dat je dit hele auto van het jaar-gedoe al een keer eerder hebt gehoord, dan kan dat kloppen. Een paar weken terug werd de Opel Astra (geen geintje) nog uitgeroepen tot Car of the Year (zonder World in de titel dus) door een andere organisatie die ook vindt dat ze de enige echte auto van het jaar verkiezing mogen houden. Daarnaast heeft vrijwel elk continent een verkiezing en houden de meeste grote automedia jaarlijks nog hun eigen prijzenfeestje. Het is dus bijna knap als je als autobouwer geen prijs in de wacht weet te slepen. De titel heeft dus net zoveel waarde als een V&D-cadeaubon, maar niet doorvertellen aan Mazda.