Overwinning in Hongarije maakt Piastri eerste winnaar uit 21e eeuw

Oscar Piastri behaalde in Hongarije zijn eerste overwinning in de Formule 1. Hoewel de omstandigheden enigszins controversieel waren, kan de Australiër toch met trots zeggen dat hij de eerste winnaar is die in de 21e eeuw is geboren. Sterker nog, Piastri is de enige winnaar die niet in de 20e eeuw is geboren. Min of meer.

Oscar Piastri na zijn overwinning in Hongarije

De Formule 1 heeft genoeg jonge coureurs gekend de afgelopen jaren. Een volledige generatie van jonge talenten is de sport in gekomen sinds Max Verstappen zijn debuut maakte op zeventienjarige leeftijd. Piastri is wat dat betreft de meest recente toevoeging aan een lijst waar ook Charles Leclerc en George Russell in staan. En met zijn overwinning in Hongarije komt Piastri ook nog eens in de top tien van jongste winnaars ooit.

Maar Piastri heeft iets wat zij allemaal niet hebben: een geboortejaar dat begint met het getal 2. Zelfs jongere coureurs als Verstappen (1997), Russell (1998) en Lando Norris (1999) zijn allemaal in de vorige eeuw geboren. Daarmee is Piastri dus de eerste winnaar geboren in de 21ste eeuw. Sterker nog, elke coureur die ooit een Formule 1-race heeft gewonnen is in de vorige eeuw geboren.

Al klopt dat statistiekje toch niet helemaal…

Het seizoen van 1951

De Formule 1 had een bijzonder groepje coureurs in de jaren ‘50. In 1951, pas het tweede officiële seizoen in de Formule 1, stonden er maar liefst 59 coureurs op de lijst met deelnemers. De meesten van hen deden echter maar aan één of twee races mee, of namen deel om te kijken of hun zelfgemaakte auto daadwerkelijk de finishlijn kon halen. Maar weinig mensen op de grid waren daadwerkelijk professionele coureurs.

Een van die weinige echte coureurs was Luigi Fagioli. Hij reed voor Alfa Romeo als teamgenoot van de legendarische Juan Manuel Fangio. Fagioli had zelf ook een vrij respectabele carrière achter de rug, maar met een leeftijd van 53 jaar lagen zijn gloriedagen toch echt wel achter hem. En ja, dat betekent inderdaad dat hij nog voor 1900 was geboren.

Tijdens de Grand Prix van Frankrijk leek Fangio op koers om de race te winnen toen er ineens een beangstigende hoeveelheid rook uit zijn auto kwam. De Argentijn rolde de pitstraat in en mocht uitstappen. Einde race. Fagioli ging echter best lekker en lag op dat moment derde. Toen hij even later zijn pitstop maakte keek de teambaas hem aan en gaf hem een bizarre opdracht: “Uitstappen. Fangio neemt jouw auto over.”

In de jaren ‘50 mocht dit gewoon, en dus maakte Fagioli plaats voor zijn teamgenoot. Fangio maakte dankbaar gebruik van de nog werkende auto van Fagioli en won uiteindelijk de race. Omdat de auto gedeeld was, werden de punten ook verdeeld en telden zowel Fangio als Fagioli technisch gezien als winnaars van de race. Daarmee was Fagioli dus de eerste - en tot afgelopen weekend enige - winnaar die niet in de 20e eeuw was geboren. Ook al zat hij zelf niet in zijn auto toen hij de race won.