Tesla Cybertruck verliest halve ophanging in crashtest

Tijdens een test met de Tesla Cybertruck verloor de auto zijn halve ophanging. Een crashtest op YouTube laat zien dat de wagen nog flinke problemen heeft.

De Tesla Cybertruck

Zoals alles wat bij Tesla vandaan komt, werd de Cybertruck met grote beloftes gepresenteerd. En zoals alles wat Elon Musk tegenwoordig doet, riep het meteen nogal wat vragen op. Vragen over de sterkte van het chassis, vragen over het bereik van de batterijen, maar vooral ook vragen over hoe goed de wagen het nou doet als een off-road truck.

Veel auto-publicaties mochten de Cybertruck alleen in een gecontroleerde omgeving uitproberen en absoluut niet de limieten van het voertuig opzoeken. Maar inmiddels is de Cybertruck ook voor de gewone consument beschikbaar. En dus besloot Youtuber Cody Detwiler (schermnaam “WhistlinDiesel”) zelf een uitgebreide test uit te voeren. Het kanaal onderwerpt vaker auto’s aan grondige tests en dit keer was de Cybertruck aan de beurt.

Het onderstel breekt af

In de aanloop naar de release van de Cybertruck vergeleek Elon Musk de prestaties van het voertuig regelmatig met die van een Ford F150, dus neemt Detwiler ook een F150 mee als vergelijkingsmateriaal. De beide trucks worden aan tal van verschillende tests onderworpen, van off-roading tot explosies. Alleen duurt het niet lang voordat de eerste problemen zich voordoen.

Bij de derde test rijden beide auto’s over een serie betonnen buizen om te testen hoe goed ze uit een kuil kunnen komen. De Cybertruck gaat prima over de buizen heen, al lijkt de pneumatische ophanging het allemaal wat minder leuk te vinden. De F150 komt er totaal niet goed doorheen en blijft vastzitten tussen twee buizen. Dus wordt de Tesla ingeschakeld om de F150 los te trekken.

En daar gaat het mis: zodra de F150 een beetje vast blijft zitten en de lier strak getrokken wordt, breekt het volledige onderstel van de Cybertruck af. De achterkant van de Tesla bungelt er bij en laat zien hoe er een prachtig nette breuk is langs de volledige achterbumper. Het is, om de open deur maar even in te trappen, een behoorlijk probleem. De meeste mensen zullen daar namelijk een aanhanger of caravan aan hebben zitten. Het laatste wat je wil is dat die ineens midden op de weg staat omdat de truck wat moeite had met een kuil of een hobbel.

Meer problemen, maar niet alles was slecht

De test legde nog wel meer problemen met de Cybertruck bloot. Zo gingen de deuren niet meer open als ze een harde klap hadden gekregen, reed de truck zichzelf snel vast op drassig terrein, en delen van het chassis lieten veel te gemakkelijk los. Vooral de “slimme” systemen in de Tesla leidden tot veel frustratie bij Detwiler. Zo verlaagde de auto zijn eigen onderstel op onhandige momenten en werkte de software op zijn zachtst gezegd niet altijd mee.

Dat gezegd hebbende: er waren ook vlakken waarop de Tesla beduidend beter was dan de F150. Zo kon de auto veel beter omgaan met klappen tegen de ramen en zorgde de elektrische koppel ervoor dat de Cybertruck een flink stuk harder ging.

Klik hier om de volledige test van Detwiler te bekijken.

Algemeen
  • NL Beeld / DCI Media