Aston Martin wekt de Vanquish weer tot leven met gloednieuwe V12-motor

De Aston Martin Vanquish is weer terug van weg geweest. Het model ging in 2018 met pensioen, maar volgend jaar komt er weer een nieuwe versie op de markt.

De nieuwe Aston Martin Vanquish

De Aston Martin Vanquish kwam oorspronkelijk in 2001 op de markt en alles aan de auto straalde luxe en comfort uit. En hoe kon het ook anders: het was per slot van rekening een Aston Martin. Het was de perfecte auto voor iemand die geniet van comfort zonder nou iets aan snelheid in te leveren. Iemand als James Bond bijvoorbeeld. En dat bleek, want de auto werd gebruikt in de Bond-fim Die Another Day.

De tweede generatie kwam uit in 2012. Dezelfde luxe, dezelfde snelheid, dezelfde mate van comfort. Het was de perfecte Grand Tourer. Maar na een paar zeer succesvolle jaren, verdween de naam Vanquish aan het einde van 2018. De opvolger heette de Aston Martin DBS en het boek van de Vanquish werd gesloten.

Het interieur van de nieuwe Aston Martin Vanquish. (Bron: Aston Martin)

Tot nu toe. Of eigenlijk, tot volgend jaar. Want dan komt de derde generatie van de Vanquish uit. Net als zijn voorgangers wordt ook deze Vanquish aangestuurd door een enorme V12. Dit keer is die V12 alleen een beetje sterker. Een beetje heel veel sterker. De eerste generatie Vanquish had 460 PK. De tweede generatie maakte daar 600 van. Deze nieuwe generatie? 834 PK. Dat betekent een topsnelheid van 344 km/u en 0-100 in 3.2 seconde.

Ten opzichte van de voorgangers bij Aston Martin levert de Vanquish wel het een en ander in. De vierwielaandrijving is vervangen door achterwielaandrijving. De turbo’s zijn niet meer elektrisch. Maar dat doet niets af aan het feit dat dit onmiskenbaar een Aston Martin is. Het uiterlijk voelt vertrouwd en het interieur is weer op en top over the top. De binnenkant is fenomenaal (dan hebben we het even niet over de wat vreemde achterbank) en voelt weer precies als iets waar James Bond in zou rijden. De Vanquish is niet alleen een bekende naam, maar ook weer een terugkeer naar de oorsprong van dit merk.

Goedkoop wordt de nieuwe Vanquish zeer zeker niet. De prijs is nog niet definitief, maar de vroege schatting van Aston Martin is dat de auto zal verkopen vanaf ongeveer €400.000.

De achterbank van de nieuwe Aston Martin Vanquish. (Bron: Aston Martin)
Algemeen
  • Aston Martin