Max Verstappen start vanaf plek 9 in China

Max Verstappen zal morgen vanaf de negende positie starten voor de Grand Prix van China. De snelste Nederlander wist tijdens de kwalificatie wel Q3 te halen, maar kon daar weinig potten breken. Hamilton is de grootste verliezer van de dag.

Mad Max kan de hele kwalificatie niet tippen aan de tijden van zijn teamgenoot Carlos Sainz (P8). De Nederlander haalt zonder problemen Q3, maar weet daar niet mee te komen met de rest. Door het uitvallen van Nico Hulkenberg is een negende plaats het best haalbare voor Verstappen.

Helemaal vooraan vinden we de Mercedes van Nico Rosberg. De Duitser blijft de opvallend goede Red Bull van de breed lachende Ricciardo voor. Daarachter staan de Ferrari's die in eerste instantie nog geduchte tegenstanders lijken te zijn voor de Mercedes, maar uiteindelijk in het beslissende rondje allebei een paar tijdvretende momentjes hebben.

De grootste verliezer is zonder twijfel Lewis Hamilton. De regerend wereldkampioen heeft een probleem met zijn motor en zet in Q1 geen tijd neer. Hij staat hierdoor morgen helemaal achteraan op de grid, maar de verwachting is dat hij uit de pitsstraat gaat starten. Dat wordt weer een inhaalrace voor de snapchatkoning.

Pascal Wehrlein heeft ook een ellendige dag, want hij knalt in zijn eerste ronde al met zijn Manor in de muur. Hij verliest de controle over zijn auto door een plas water op het rechte stuk en glijdt zo de vangrail in. Dit veroorzaakt een korte onderbreking van de kwalificatie en resulteert voor Wehrlein in een laatste plek.

Wehrlein is niet de enige coureur die een rode vlag veroorzaakt. Nico Hulkenberg verliest in Q2 plots zijn linker voorwiel. Blijkbaar zat de velg niet goed vast en daarom begon de band aan een eigen route. De code rood zorgt voor een voortijdig einde van Q2, waardoor onder andere Felipe Massa niet meer de mogelijkheid heeft om zich te verbeteren en naar Q3 door te stoten.