Waarom Jaguar geen stationwagons meer maakt

De SUV-trend heeft de laatste jaren slachtoffers gemaakt, zoals de MPV, waar we geen traan om laten. Maar nu bedreigt de carrosserievorm ook de stationwagen, en dat is in sommige gevallen best jammer. -=Update: Callum trekt uitspraak in=-

Toen Jaguar vorig jaar (eindelijk) met de F-Pace kwam vroeg menigeen zich af: waarom maakt Jaguar in hemelsnaam SUV's als dit al de core business van zustermerk Land Rover is? Het antwoord is simpel: de kurk waarop Jaguar drijft heet niet liefdadigheid, en eigenaar Tata wil graag dat zijn miljardeninvesteringen renderen. Of korter gezegd: er moeten aantallen gedraaid worden, en dit gaat Jaguar de laatste jaren absoluut goed af. SUV's verkopen overal ter wereld goed, en dus moet je er als automaker zo veel mogelijk in je assortiment hebben.

Volgens Callum is buiten Europa te weinig vraag naar stations: in de VS en in China wil de consument een sedan. Natuurlijk is de Europese markt belangrijk voor Jag, maar hier steken 2 landen er bovenuit: de Britse thuismarkt en Duitsland. In het VK is de vraag naar stations relatief klein, en in Duitsland verkopen ze wel, maar daar koopt men alleen Estates van eigen makelij, aldus Callum tegenover Automotive News. Kennelijk heeft Jaguar geen zin om te doen wat Volvo wél doet: de concurrentie aangaan met de Duitsers op hun thuismarkt.

En dus zou het zomaar kunnen dat, na de X-Type Wagon en de XF Sportbrake, stationwagonminnende klanten met een voorkeur voor Britse auto's met een roofkat als logo in de toekomst niet meer bediend gaan worden.

Update 27-04: Callum reageert op de commotie door aan te geven dat hij verkeerd geciteerd is. Hij had het alleen over de XE.