Ferrari pakt megaboete van €50.000 voor Charles Leclerc

Ferrari sloot een teleurstellend seizoen gisteren in stijl af, met een derde en vijfde plek in Abu Dhabi. Er werd opnieuw pijnlijk gestunteld, op meerdere vlakken. Gelukkig ontkwam Charles Leclerc aan een diskwalificatie, wegens liegen over de brandstof in de tank.

Leclerc Abu Dhabi

Al gedurende de race werd onderzocht hoe het precies kon dat de FIA en Ferrari andere ideeën hadden over hoeveel brandstof er in Leclercs tank zat. En dan hebben we het niet over een drupje: het verschil bedroeg een Ferrari'esque 4,88 kg (zo'n 6-7 liter). Behoorlijk wat, als je er vanuit gaat dat een F1-auto tijdens de race maximaal 105 kg aan brandstof mag gebruiken. Voor de goede orde: de auto was zwaarder dan opgegeven.

Waar het precies mis is gegaan, is niet bekend, maar aangezien de FIA altijd wat soepeler is, als het om Ferrari gaat, kreeg het team een boete van 50 duizend euro, en bleef Leclercs P3 behouden. Het doet erg denken aan de race in Hockenheim, toen de FIA Ferrari ook een boete gaf, na een unsafe release van Leclerc. Dit terwijl Max Verstappen in Monaco voor hetzelfde vergrijp 5 seconden tijdstraf kreeg. 

Hoe het ook zij: Ferrari eindigt wel als tweede in de constructeursstand, dat waren ze al. Wel valt er in Maranello genoeg te evalueren: het team lijkt bij vlagen meer op een aflevering van Peppie & Kokkie, dan op een professionele renstal. Ook gisteren wist Ferrari een double stack in de pitstraat te verklooien. Pijnlijk, maar wel positief voor concurrent Red Bull.