Schikking van 3 miljard is slechts het begin voor VW

Gisteravond meldden media dat VW USA een deal heeft gesloten met de Amerikaanse overheid om voor $3 miljard te schikken inzake dieselgate. Wie dacht dat de kous hiermee af is, is even naïef als optimistisch.

Zoals we gisteren al opmerkten in ons artikel over de Nederlandse rechtzaak van VolkswagenAudiclaim, had de Amerikaanse tak van VW tot vandaag de tijd gekregen van de rechter om met een oplossing te komen voor de 600.000 sjoemel-VW's in de USA. Die Welt meldt op gezag van interne bronnen dat er in totaal $3 miljard is gereserveerd, wat neerkomt op $5.000 per auto. Hiermee moeten waardeverlies en hogere (verbruiks-)kosten gecompenseerd worden. En emotionele schade, de Amerikanen kennende. Stel je toch voor dat je dacht dat je de wereld een betere plek maakte door in een ecodiesel te rijden (natuurlijk, een Prius had ook gekund, maar er zijn grenzen..), en die illusie door de frauduleuze eentjes en nulletjes in de ECU van je Golf aan duigen is geslagen. Dan zou ik er zelf ook even af zijn.

Hoe het ook zij, zodra je die 5 mille pakt - 250 knisperende groene briefjes met Harriet Tubman Andrew Jackson erop - doe je automatisch afstand van verdere juridische stappen, want dat is de kern van een schikking. Veel klanten zullen dit gratis geld pakken, maar er zijn ook avonturiers die het bod naast zich neerleggen en op zoek gaan naar meer. Omdat ze het waard zijn.

Met de schikking van 3 miljard (bedrag is onofficieel, Amerikaanse media spraken eerder op de dag nog over $1 miljard) is in ieder geval de potentiële boete van $38 miljard afgewend,  dus dat is winst voor de Duitse gigant. De markt was ook begeistert, in de DAX maakte het aandeel VW gistermiddag in afwachting van een schikking een sprong van 6,6%.

Als gezegd, met de 3 miljard is VW er nog niet. De komende maanden zullen tussen VW, overheid, en aanklagende partijen details worden uitgedokterd omtrent boetes, en compensatie op andere vlakken. Wat vast staat is dat VW veel juridische kosten te wachten staan van individuele rechtszaken. Ook hangt ze nog een aanklacht boven het hoofd van de Federal Trade Commission aangaande de Clean Diesel-reclamecampagne.

-=UPDATE 13:15 - Automotive News meldt dat VW $10 miljard heeft vrijgemaakt voor de afwikkeling van dieselgate in de VS, met zowel overheid als particulieren. In 2015 werd nog een bedrag van 6,7 miljard euro ($7,6 miljard) gereserveerd.=-

Ja, dit soort schandalen gaat niet zomaar weg, de afwikkeling en naweeën duren vaak jaren. Dat was het afgelopen decennium het geval bij Toyota's throttlegate, en zo gaat het precies zijn met dieselgate. Om u een beetje op te vrolijken na deze zware kost hebben we een video van Matt Farah die een 740 pk sterk Golfje aan stukken trekt. Stoot ook veel uit, maar beweert daarentegen niet brandschoon te zijn: