'Opel liegt en bedriegt met sjoemelsoftware'

Nieuwe dag, nieuwe sjoemelaantijging. De Belgische VRT beschuldigde Opel eerder van het toepassen van sjoemelsoftware, hetgeen de Duitsers categorisch ontkenden. Vandaag gaan de zuiderburen opnieuw in de aanval, met nieuwe testgegevens onder de arm.

De strijd tussen België en Opel begon in oktober 2015. In het kielzog van het toen pas uitgebroken dieselgate-schandaal beschuldigde een Zwitserse mileulobbygroep Opel van het manipuleren van emissiestests. De Zafira Tourer 1.6 CDTI zou extreem veel meer (factor 17) NOx uitstoten dan opgegeven. Nu doet zo'n beetje elke diesel dat in omstandigheden buiten het testlab, maar de Vlaamse Radio en Televisie (VRT) besloot zich - vijf jaar nadat Opel zijn laatste auto in het land had geproduceerd - in de kwestie vast te bijten.

De Belgen uitten het vermoeden/de beschuldiging dat Opel direct na de slechte pers dieselmodellen is gaan terugroepen naar de garage voor updates. Er werden inderdaad Zafira's teruggeroepen, volgens Opel voor een aanpassing in het Hill Start Assist-systeem, maar de VRT beweert dat dit slechts een dekmantel was om stiekempjes frauduleuze software recht te zetten, iets dat ook gebeurt als de Zafira bijvoorbeeld voor een beurtje binnenkomt. Het onderbouwt dit met  testwaarden van een uitstoot die sneller omlaag duikt dan Karel van de Graaf tussen twee ruziënde Surinamers.

Opel zelf bestrijdt deze lezing te vuur en te zwaard. Het officiële statement luidt: wij passen geen software toe die emissietests herkent. Ten opzichte van de VRT kwam een wat uitgebreider verweer waarin Opel onder andere inbracht dat een marter een kabelsensor had doorgebeten. Juist. Hoe het ook zij, creatieve TV-makers zijn de lachende derde, de hele affaire leverde comedy gold op.

De storm was een beetje gaan liggen, maar met VW weer volop in het nieuws, en Mitsubishi dat in Japan met zijn minicars iedereen de 母 sjoemelt, trekt de VRT de kanonnen opnieuw uit de kast. Vandaag pakt het uit met nieuwe waarden: het heeft twee nagenoeg identieke Zafira's in bezit, een Nederlandse en een Belgische.

De Nederlandse kreeg voor het uitbreken van dieselgate zijn laatste beurtje, het Belgische exemplaar erna. En kijk: Zafira nummer 1 stoot meer dan 4 keer zo veel NOx uit als Zafira nummer 2. 

Opel reageert tegenover de VRT in de volgende bewoordingen: "Het rapport dat u hebt doorgestuurd maakt het meer dan duidelijk dat de "testen" niet werden uitgevoerd op een wetenschappelijk verantwoorde wijze, met testparameters die afwijken van de gestandaardiseerde testen ter certificatie. [..] "De door u gebruikte testen zijn in grote mate ondoorzichtig en twijfelachtig. U refereert ook herhaaldelijk naar een “update”, terwijl we u en de autoriteiten geïnformeerd hebben dat wij geen software-updates uitgevoerd hebben die de uitstoot beïnvloeden." Het spreekt verder van "het misleiden van het brede publiek op basis van ongefundeerde en oppervlakkige testen". (bron)

Als neutrale toeschouwer kan je maar zo veel over de kwestie zeggen. Wat tegen Opel pleit zijn de enorm uiteenlopende meetwaarden, en dat dealers naar eigen zeggen anoniem bevestigen dat motorsoftware wordt ge-update. 

Wat tegen de VRT pleit is dat het verhaal dat Opel in het geheim een leger motorninja's stiekem het motormanagement aan laat passen een vrij hoog aluhoedjesgehalte heeft. Dit zou bovendien betekenen dat er een schaduwlijst is met alle modellen die een software-update kregen, iets dat vrij moeilijk onder de pet te houden is. Daarnaast lieten de Duitse autoriteiten onlangs weten na een diepgaand onderzoek geen aanwijzingen voor fraude te hebben gevonden. En als er één groep gründlich is, dan zijn het wel Duitse onderzoekers.

De auteur van de VRT, Luc Pauwels, houdt zich ondertussen op Twitter aardig koest.