Adolf Hitlers parade-Mercedes komt naar Soesterberg

Naast winnaar van de titel grootste ****$%#&@ aller tijden was Adolf Hitler ook gewoon een autoliefhebber. Niet alleen zorgde hij voor de VW Kever en voor de Autobahnen, hij 'kocht' zelf ook het een en ander aan wielen. Bijvoorbeeld de Mercedes G4, waarmee hij Tsjechië annexeerde.

Mercedes Adolf Hitler

Bij de inname van een groot deel van Tsjechië in 1939 hoorde uiteraard een triomftocht voor de grote leider. Autoliefhebber Adolf Hitler liet zich Brünn (alias Brno) inrijden per Mercedes G4 (W31). Dat was een drie-assige terreinwagen ontwikkeld voor de militaire staf. Dankzij zijn zes wielen kon de auto ook in ondoordringbaar terrein rijden. Handig om de generaal naar het front te kunnen rijden. 

Doordat de bouw van het vehikel nogal aan de prijs was, kwamen er uiteindelijk maar 57 exemplaren uit de fabriek van Mercedes rollen. Vervolgens werden ze ook nooit ingezet bij oorlogshandelingen. Wel kwamen ze veelvuldig tevoorschijn tijdens parades. Reden om ook vriendjes Benito Mussolini en Franco een G4 te geven. Zo hadden de fascisten van Europa allemaal een zeswielige parade-Mercedes. 

Na de oorlog verdwenen ze allemaal in privé-collecties. Slechts één exemplaar is doorgaans te zien in een museum in Duitsland. Binnenkort komt er echter ook (tijdelijk) een G4 naar Nederland. Voor de expositie Hij of ik, een Canadees of een Duitser in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. De tentoonstelling bekijkt de Tweede Wereldoorlog vanuit de optiek van twee soldaten. De een is een Canadees (de bevrijder), terwijl de ander een Duitser (de bezetter) is. Beide militairen maken schokkende dingen mee en het museum volgt hun waargebeurde verhalen.

De Mercedes van Hitler is onderdeel daarvan.