Newey: 'Arrogantie zat diepgeworteld bij Red Bull'

Adrian Newey moest tegen een vrij toxische cultuur opboksen in zijn eerste jaren bij Red Bull. Het team liep over van onterechte arrogantie, zo legt hij uit.

Adrian Newey

Niet al te lang geleden prees Red Bull-adviseur Helmut Marko Adrian Newey nog voor zijn rol in de vroege jaren van Red Bull. Het team had net Jaguar overgenomen en zoals Marko het stelde: niemand wist hoe ze races moesten winnen, laat staan kampioenschappen. Dat ging bepaald niet op voor Newey. In de vijftien jaar voordat hij naar Red Bull kwam, had Newey al de auto’s ontworpen van Williams en McLaren, en met veel succes. Alain Prost, Nigel Mansell, Jacques Villeneuve, Damon Hill en Mika Hakkinen wonnen allemaal het kampioenschap in auto’s ontworpen door Newey. Volgens Marko was het dus zo dat in die eerste jaren, Newey de belangrijkste schakel in het team was.

Maar Newey vertelt nu een andere kant van het verhaal. Zijn ervaringen in die eerste jaren waren wel wat anders, legt hij uit in de High Performance podcast. “De ‘Midlands-arrogantie’ was helaas springlevend bij Red Bull”, vertelt Newey, verwijzend naar het gedachtegoed in de Midlands regio van Engeland waar de Britse motorindustrie grotendeels aan ten onder is gegaan. “Hoewel het team hooguit zevende was geworden bij de constructeurs, zat die arrogantie diepgeworteld in het team. Op mijn eerste dag haalden we lunch met het team van engineers, en iemand zei tegen mij: ‘Adrian, we zijn erg blij dat je er bent. Maar wees er wel van bewust dat we een bepaalde manier van werken hebben. We verwachten dat jij je daar naar aanpast’.”

“Ik heb daar op zich geen problemen mee”, vervolgt Newey. “Ik pas me met alle liefde aan. Maar de onderliggende suggestie vond ik nogal vreemd. Ik had op dat punt al een paar kampioenschappen gewonnen met Williams en McLaren. Je zou denken dat hij wou weten wat mijn ervaringen daarmee waren en wat ik toe kon voegen. Maar dat zat er niet in. Het was: ‘Wij weten wat we doen, en jij moet je maar aanpassen’. Dat was echt wel een van de lastigste dingen in die vroege jaren, het duurde ruim een jaar voordat we dat gedachtegoed kwijt waren.”

Newey kwam uiteindelijk met een vrij innovatieve manier om die cultuur kwijt te raken in het technische team. Hij vroeg een vriendin om undercover te gaan werken bij Red Bull als een soort HR-persoon. Na een tijdje bracht zij verslag uit en had Newey een lijst met mensen die weg moesten om de situatie in het team te verbeteren.