Oorlogsmisdadiger Kadyrov woest op Elon Musk na Tesla-update

Oorlogsmisdadiger Ramzan Kadyrov geeft Elon Musk de schuld van de problemen met zijn Tesla Cybertruck in Oekraïne. In de war? Wij ook!

De Tesla Cybertruck. Ramzan Kadyrov heeft een gemodificeerde versie gebruikt, maar geeft Elon Musk de schuld van problemen met het exemplaar

We zullen eerlijk zijn: toen vandaag begon hadden we niet gedacht dat we zouden schrijven over een oorlogsmisdadiger die via sociale media ruzie voert met de rijkste man ter wereld vanwege een software update aan zijn auto, maar op de een of andere manier is dat toch waar deze dag ons heen heeft geleid.

Voor dit verhaal moeten we afreizen naar Oekraïne. Digitaal gelukkig, want in de offline wereld is Oekraïne niet zo’n leuke plek de afgelopen paar jaar. Dat komt deels door Ramzan Kadyrov, een Tsjetsjeense politicus en generaal, en vertrouweling van Vladimir Poetin. We zullen jullie het exacte CV van Kadyrov besparen. Voldoende om te zeggen: het Internationaal Strafhof in Den Haag zal dankzij deze man niet snel zonder werk komen te zitten. Zijn volledige Wikipedia-pagina is zeker de moeite van het lezen waard voor mensen die vinden dat de Saw-films niet bloederig genoeg zijn.

Vorige maand plaatste Kadyrov een filmpje van zichzelf op Telegram, waarin hij reed in een gemodificeerde Tesla Cybertruck, uiteraard met machinegeweer op de achterkant. Het doet een beetje denken aan de Toyota pick-up trucks die rebellengroepen in het Midden-Oosten en Afrika gebruiken. Wat dit nou zo speciaal maakte, was dat Kadyrov beweerde dat hij deze Cybertruck hoogstpersoonlijk van Elon Musk had gekregen.

Musk ontkende dit uiteraard, met taalgebruik wat hem zonder twijfel een taakstraf van de FIA had opgeleverd. We kunnen het hem moeilijk kwalijk nemen: Musk kan zulke externe controverse niet gebruiken. Hij is volledig in staat om dat helemaal zelf te creëren, daar heeft hij geen Tsjetsjeense oorlogsmisdadiger voor nodig.

Maar als er überhaupt al sprake was van een vriendschap tussen Kadyrov en Musk (wat wij overigens betwijfelen, voordat er een rechtszaak onze kant op komt), dan is dat inmiddels toch echt wel wat bekoeld. CNN meldt namelijk dat de Cybertruck van Kadyrov recentelijk stil is gevallen op het slagveld. Volgens Kadyrov is Musk daar verantwoordelijk voor. “Wat Elon heeft gedaan is niet lief!” schrijft de dictator op Telegram. “Eerst geeft hij dure geschenken vanuit het hart, en dan schakelt hij ze op afstand uit!”

Volgens CNN moest de gemodificeerde Cybertruck van het slagveld weg worden gesleept. Er zijn geen beelden beschikbaar, maar wij willen graag geloven dat Kadyrov drie kwartier langs de zijkant van het strijdperk moest wachten totdat een sleepwagen van de ANWB langs kon komen om hem te helpen.