Toro Rosso ontslaat engineer Max Verstappen

Na het opzienbarende nieuws gisteren dat Max Verstappen van stoeltje ruilt met Daniil Kvyat komen er meer berichten los, die suggereren dat er intern bonje was bij Toro Rosso. Naast het vertrek van Max is zijn engineer Xevi Pujolar bij STR ontslagen.

Pujolar - de zeer ervaren Spanjaard, met Jaguar, HRT en Williams als vorige werkgever - was belangrijk in Max' carrière, en een race-engineer neem je vaak mee als je van team wisselt. In het geval van Max en Dani is dit niet zo, Pujolar verkast niet mee naar Red Bull. Bovendien is hem de wacht aangezegd door Toro Rosso. Zijn vertrek lijkt veroorzaakt door een heftige interne strijd binnen Toro Rosso tussen twee kampen, iets wat je vaker ziet in de F1, waar teams twee rijders hebben. 

Naar verluidt konden Pujolar en Toro Rosso-teambaas Franz Tost niet meer door één deur, en is er tijdens de kwalificatie van Rusland iets voorgevallen dat de bom deed barsten. Onder de oppervlakte was er al langer sprake van spanningen, sinds Singapore 2015, toen Max een teamorder om Sainz te laten passeren negeerde.

Alleen de insiders weten natuurlijk het fijne van de kwestie, maar het lijkt er op Pujolar - toen het er op aankwam - onder de bus is gegooid. Begrijpelijk, als er ruzie is met de teambaas dan trek je zelf aan het kortste eind. Of de Verstappens hem niet wilden of konden meenemen weten alleen de Verstappens, maar dit is hoe het loopt. Als potentieel wereldkampioen moet je je eigen belangen voorop zetten. Er zijn meer race-engineers, maar er is maar één Max Verstappen. Naast Pujolar vertekt ook Verstappens data-engineer Olivier Helvig, hoewel dit laatste nog onbevestigd is.

Max' nieuwe race-engineer bij Red Bull wordt de Italiaan Gianpiero Lambiase.