Volgend jaar al zelfrijdende taxi's op de weg

Het beste van taxi's (het transport) zonder het slechtste van taxi's (de chauffeur) binnenkort op een weg bij jou in de buurt. Nou ja, als je in de US of A woont.

Handig natuurlijk dat taxi's je altijd precies brengen waar je moet zijn, maar het is jammer dat er een chauffeur bij zit. In de ideale wereld is dit een beschaafde heer (m/v) die jou beleefd en in alle rust van a naar b transporteert. In de werkelijkheid zit je vaak met een opgefokt en asociaal rijdende jongen opgescheept die het vooral erg druk heeft met zijn telefoon en zichtbaar baalt dat hij nu niet op de standplaats met collega's kan ouwehoeren.

Dat kan binnenkort allemaal verleden tijd zijn. General Motors (GM) heeft 500 miljoen dollar in Uber-concurrent Lyft gestoken en wil vanaf volgend jaar beginnen met het testen van zelfrijdende taxi's in een nog nader de bepalen Amerikaanse stad. Lyft-gebruikers kunnen in hun app dan zelf aangeven of ze wel of niet gebruik willen maken van de autonome voertuigen.

Het project betekent nog niet dat de chauffeur helemaal verdwijnt, want die blijft wel achter het stuur zitten om in te grijpen als het mis dreigt te gaan. De bestuurder is voorlopig ook nog nodig om aan de regels te voldoen. GM en Lyft verwachten dat in een later stadium de chauffeur wel helemaal kan verdwijnen.

Naast de autonoom rijdende auto's gaat General Motors ook Chevrolet Bolts aan Lyft slijten. Lyft-chauffeurs kunnen deze elektrische auto's huren. Per week moeten ze dan een x bedrag aan huur betalen, maar als ze meer dan 65 ritjes maken, is het gebruik gratis. Met de huurauto's boort Lyft de enorme markt van minder gefortuneerde arbeidskrachten aan die geen, of geen geschikte, eigen auto hebben om te werken voor de dienst.