Verkeerschaos door enorme brug op de A1

De snelweg is komende nacht compleet afgesloten doordat een van de grootste objecten ooit wordt verplaatst.

Muiden is vrijwel afgesloten van de buitenwereld en veel automobilisten zullen een fiks aantal kilometers moeten omrijden om op hun bestemming aan te komen. De A1 tussen knooppunt Diemen en knooppunt Muiderberg is vanaf vanavond 20:00 uur tot morgenmiddag 12:00 uur in beide richtingen volledig dicht. Een offer dat we moeten brengen voor meer asfalt.

Liefst 255 meter lang, 17 meter breed en 55 meter hoog; de spoorbrug die komende nacht over de weg rijdt is een gigant. Met 8.400 ton schoon aan de haak ook niet bepaald een vedergewicht. Als alles meezit vliegt de mastodont in zes uur over de A1 heen en wordt hij netjes op twee tijdelijke steunpunten. Daar zullen de bouwvakkers het gevaarte de komende maanden afbouwen, voordat hij eind augustus de plek van de oude brug inneemt. Dat afbouwen kan momenteel nog niet gebeuren, omdat de brug dan te zwaar wordt voor de bouwplaats.

Vanavond vanaf 20:00 uur kan je live meekijken of deze operatie eindigt in een Alphense ramp, waarbij de A1 voor de komende weken bezaaid ligt met stukjes nieuwe brug. Mocht alles toch goed gaan, dan verwachten we binnenkort een gelikte timelapse van het hele project. Geen geduld? Check hieronder dan een animatie inclusief Jip en Janneke-uitleg van de bouw en verplaatsing.