Amazons eerste CFO werd doodgereden door Amazon-koerier

Mocht u nog niet helemaal in de kerststemming zijn, dan hebben we hier een flinke schep gitzwarte ironie voor de feestdagen: Joy Covey, de eerste CFO van Amazon, is op haar fiets doodgereden door een koerier die Amazon-pakketten rondbracht.

Ode to Joy

Rond de feestdagen bereikt het aantal op internet bestelde dingen zijn absolute piek (no pun intended), en dus is dit het uitgelezen moment voor belangenorganisaties als het VVN om uw bestelgedrag en de slechte werkomstandigheden van koeriers eens aan de kaak te stellen. En daarmee bedoelen we dat dit absoluut niet wordt gedaan, maar de makkelijke weg wordt gekozen, en deze koeriers vanuit het consumentenperspectief tot de veters toe worden afgebrand

Maar er zijn ook andere voorbeelden: in een co-op met ProRepublica publiceert Buzzfeed vandaag een stuk over het veiligheidsaspect dat komt kijken bij de ongebreidelde groei van het aantal pakjes dat circuleert. Zorgen koeriers die onder slopende tijdsdruk staan voor meer ongelukken en onveilige situaties, en hoe groot is dit probleem? Een flinke journalistieke kluif, die lastig te kwantificeren is, omdat het aantal net-niet-momenten veel groter is dan de daadwerkelijke schades en ongelukken. Daarom is er ook een team van vijf man (m/v) opgezet.

Covey

Het artikel zelf gaan we niet herkauwen, dat kunt u hier lezen (doen!), maar we plukken er de meest bizarre snede uit: in 2013 werd de CFO van Amazon, Joy Covey, op haar fiets geschept in de buitenwijken van San Fransisco. Ze overleefde het ongeluk niet. Het voertuig dat haar aanreed was geladen met Amazon-pakjes, maar het incident zorgde er volgens de auteurs niet voor dat Amazon een moment van bezinning inlaste. Integendeel: de druk werd de laatste jaren alleen maar groter. Of we hier alleen Amazon voor moeten aankijken is de vraag, de consument die alles goedkoop wil moet ook eens de hand in eigen boezem steken, maar toch: Jeff Bezos is niet de rijkste man op aard' geworden door altijd en overal ethisch loepzuiver te handelen. We sluiten even gitzwart af als we begonnen, met een citaat van BusinessInsider

Amazon CEO Jeff Bezos spoke at Covey’s memorial service and choked up as he shared a memory of her. But inside Amazon’s logistics ranks, senior managers “regarded the death as just another traffic accident,” the report said, citing three people familiar with the conversations.

Foto: Covey in 1997. Bron: Google Plus