Oké. BMW opent het Tesla-jachtseizoen

Playtime is over voor BMW. In 2021 plant het zijn eerste échte elektrische auto. Het nieuwe vlaggenschip, gaat de 7 Serie verdringen, wordt volledig elektrisch en krijgt een hoge mate van autonome functies. Wij zijn nieuwsgierig.

Het nieuwe topmodel, onderdeel van BMW's iNext-programma, wordt een next-level auto. CEO Harald Krüger ontvouwde de grootse plannen voorafgaand aan BMW's aandeelhoudersvergadering vandaag in München. Hierin bevestigt het Duitse concern nogmaals zijn drang om voorop te lopen in een toekomst die zowel elektrisch als autonoom is. Krüger:

We are further expanding the BMW i line-up. In just a few weeks, we will offer an i3 with 50 per cent more battery capacity. In 2018, we will launch a BMW i8 Roadster. This will be followed in 2021 by the BMW i NEXT, our new innovation driver, with autonomous driving, digital connectivity, intelligent lightweight design, a totally new interior and ultimately bringing the next generation of electro-mobility to the road.

Met de aankondiging gaan veel vragen gepaard die onbeantwoord blijven. Logisch, een auto die in 2021 op de markt komt moet nog voor een groot deel uitgedokterd worden. Bijvoorbeeld: blijft de 7 Serie bestaan, en wordt de iNext er boven gepositioneerd, of wordt de 7 Serie in zijn geheel vervangen? Het eerste lijkt waarschijnlijker, waardoor het vlaggenschip misschien de vorm krijgt van de gedroomde 8- danwel 9 Serie (i9?).

Tesla zet met zijn Model S de luxemarkt al enige tijd onder druk, dus de traditionele fabrikanten moeten antwoorden. Audi plant voor 2018 een volledig elektrische SUV, Mercedes heeft ongetwijfeld ook wat ijzers in het vuur, en BMW gaat met zijn nieuwe technologiedrager de volgende stap zetten. Althans, dat is de verwachting. BMW's topper moet Tesla van de sokken blazen, zo is de gedachte, hoewel we niet weten wat er over 5 jaar allemaal in Tesla's lineup zit.

De gedachte lijkt te zijn dat BMW niets wil overhaasten, maar geleidelijk de transitie van conventioneel naar elektrisch wil maken. Er wordt dan ook geen haast gemaakt met de i-lijn. Een wijze keuze: je zorgt dat je vroeg een volledig elektrisch model hebt, maar wacht voor uitbreiding het moment af dat de kosten per kWh en de opslag van Wh/kg realistisch genoeg zijn om een levensvatbaar productiemodel te komen. Want de vraag is niet 'of', maar wanneer BMW de i-lijn gaat uitbreiden met een serie SUV's en een sedan van het formaat 5 Serie. Zoals elke grote fabrikant moet ook BMW uiteindelijk de massa bereiken.

Maar eerst mag het laten zien wat het in zijn mars heeft met de iNext die voor 2021 op de rol staat.