Bewijs. Apple gaat de autodeelmarkt op

Normaliter kopen Chinezen alles in de westerse wereld op, maar Apple vond dat het eens omgekeerd moest, en dus nam het een groot belang in het Uber van China. Hiermee bevestigen de Amerikanen wat iedereen al wist: 'we gaan iets met auto's doen'.

De investering in de dienst, Didi Chuxing, is voor Apple de eerste officiële stap in auto's en mobiliteit. Natuurlijk, iedereen weet dat Project Titan achter de schermen in volle gang is, maar hierover zal je van Apple nog steeds geen woord horen.

Voor Didi (niet deze) wordt 1 miljard dollar betaald, of, in Apple-termen, chump change. Het is de grootste investering die het Chinese bedrijf ooit ontving, maar er wordt niet vermeld hoe groot het aandeel van Apple wordt.

Waarschijnlijk moeten we de investering zien als een grote pilot voor een later uit te rollen autodeeldienst, privétaxidienst, of een mix van beiden (de scheidslijnen zijn niet altijd even helder, en Apple kan wat dat betreft nog alle kanten op) in de westerse wereld. Apple kan in China ervaring opdoen, en de vergaarde data gebruiken in latere projecten. Tegelijkertijd krijgt het een flinke voet aan de grond in de Volksrepubliek: Didi Chuxing heeft 87% van de Chinese markt in handen en voert naar eigen zeggen 11 miljoen ritjes per dag uit.

De drijfveren van Apple zijn helder: Uber de voet dwars zetten in China, en zijn eigen aanwezigheid in, en grip op, de Chinese markt vergroten. En natuurlijk winst halen uit een investering in een groeiend platform, want het blijft een commercieel bedrijf dat niet zomaar met dollarbiljetten strooit.

Autofabrikanten en techbedrijven positioneren zich steeds specifieker op de automarkt en de connectiviteit hieromheen. General Motors kocht onlangs Cruise Automation, een bedrijf gespecialiseerd in autonoom rijden, en heeft tevens een aandeel in roze snorren-vervoerder Lyft genomen. Met name het autodeel-accent wordt goed onderzocht, aangezien de verwachting is dat in 2050 driekwart van de mensen in steden woont, waarbij een eigen auto voor iedereen niet bereikbaar is.

Foto: een Chinese taxichauffeur die tevens gebruik maakt van de Didi-app.