Gemeente Stichtse Vecht vergalt uw rijplezier

Midden in de Randstad wonen, en toch de automobilist zijn vlotte doorstroom niet gunnen. In de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht is het doodnormaal, met een formidabel staaltje 'have your cake and eat it too'.

Dat er rond Utrecht veel verkeer rijdt hoeven we u niet te vertellen. Tussen de Domstad en Amsterdam telt de A2 niet minder dan 10 rijstroken om het verkeersaanbod op te kunnen vangen. Hierbij werden vanaf de start zeer conservatieve maximumsnelheden gehanteerd, met als voordeel dat de trajectcontroles lekker veel geld binnenharkten op de brede snelweg met een tergend lage maximumsnelheid van 100 km/u.

Deze cap op 100 km/u was vooral te danken aan de omringende gemeenten, die bang waren dat hun luchtkwaliteit er op achteruit ging. Je zou zeggen: als je zo bezorgd bent om je tere longetjes, gaan dan in de Zwitserse Alpen wonen, maar soit. Uiteindelijk mochten de honderdduizenden automobilisten dan eindelijk bij de genade van de met anderhalve man en een paardenkop bevolkte negorijen op een klein stukje tussen 030 en 020 (PDF) in de avond en nacht 130 rijden, maar dat is tegen het zere been van de gemeente Stichtse Vecht. Als ware Galliërs vecht de gemeente met het meest diverse college van Nederland (VVD, CDA, D66, Streekbelangen, Het Vechtse Verbond en ChristenUnie-SGP) tegen de auto's die rakelings langs hun mooie woningen heen razen, en gaat daarom op vijf plekken de luchtkwaliteit meten. Hiervoor moeten vijf meetinstrumenten - kosten: €30.000 - een jaar lang opgesteld worden. Doel is de resultaten in te zetten in een hoger beroep tegen '130' bij de Raad van State. Want het gemak van velen moet immers wijken voor de dwang van weinigen.

Oh sorry, zeiden we 'rakelings langs'? Laat ons dat herformuleren: ER LIGT GEEN FOKKING HUIS DICHT GENOEG BIJ DE A2 OM TE KUNNEN METEN. We citeren het lokale sufferdje: 'het is alleen nog even de vraag, waar de meters worden geplaatst. Er staan niet zo heel veel huizen echt dicht langs de snelweg, maar er wordt wel gezocht naar een tuin dichtbij de A2.' Lees dat even na, er wordt gezocht naar een tuin dichtbij de A2 om een meetstok in te planten. En laat dat ook even lezen aan een benedenmodaal gezin dat op 2 hoog PAL naast de Amsterdamse A9 of Rotterdamse A13 de hele dag fijnstof zit te happen.

Er heerst bij de gemeente al een onstuitbare drang om het dorp zelf te onthaasten, maar als het even kan moeten ook nog alle forensen op de A2 tot kruipsnelheden gemaand worden. Zo werkt de Nederlandse zeurdemocratie namelijk.

Foto: burgemeester Marc Witteman (PvdA) van Stichtse Vecht