Tesla Model S doet legendarische hillclimb

Want waar kan je nou beter 154 bochten mee doorjagen tot de finish op dik 4 kilometer hoogte dan in een 5 meter lange elektrosedan van 2.400 kg zwaar?

De Pikes Peak-hillclimb is onder Amerikaanse petrolheads een instituut. Daarbuiten...niet bepaald. Hoewel, de meesten van u zullen het kennen van de vermakelijke beelden die ieder jaar wel verschijnen, waarin iemand over de limiet gaat, en van de berg af knikkert.

Tenzij bosbranden het schema in de war schoppen wordt de hoge berg in Colorado nog elk jaar bedwongen, door een bijzonder divers deelnemersveld. En, je kon er op wachten, dit jaar doet er ook een Tesla Model S mee. Achter het stuur klimt Blake Fuller, die zelf een bedrijf heeft dat in draagbare accupakketten handelt. 

Nog even een paar probleempjes overwinnen: het belangrijkste is dat van oververhitte batterijen. Wat u bij al die miljoenmiljard dragraces van een Tesla met Ludicrous Mode tegen Elke Supercar ter Wereld niet ziet, is dat je een elektrische auto maar tot een bepaald punt kunt pushen, waarna de software ingrijpt om oververhitting van het accupakket te voorkomen. Immers: als je extreem aanspraak maakt op batterijen, dan volgt er onvermijdelijk een flinke hitteproductie. Bij Tesla betekent dit dat het vermogen wordt geknepen tot de accu's weer op acceptabele temperatuur zijn. Het spul moet immers wel de garantieperiode van tot 160.000 km of 8 jaar doorkomen.

Maar natuurlijk wordt Pikes Peak niet met een Model S die zo uit de dealer rolt bedwongen. Immers, 70 of 90 kWh aan accu's is onnodig, en allemaal overbodig gewicht. De Model S die Fuller omhoog stampt zal dus een flink gestript pakket hebben, en een ingenieuze koeling. Dat het kan bewees Pikes Peak-crack Nobuhiro 'Monster' Tajima die enkele jaren achtereen een volledig elektrische Suzuki SX4 Hill Climb Special de berg op stampte, en op het 20 km lange parcours een tijd van minder dan 10 minuten noteerde.

Nadere details moeten zich in aanloop naar Pikes Peak uitkristalliseren, maar vast staat dat dit toch vooral een grote PR-stunt is. Wie de hillclimb met een Tesla wil doen kan daar veel beter een Roadster voor pakken. Sterker nog: dat is in 2014 al eens gedaan. Maar goed, de Tesla hype train dendert voort, en dat is prima. We zijn benieuwd met wat voor tricked out Model S Fuller aan de startlijn verschijnt.

Het Pikes Peak-record is (stevig) in handen van Sebastien Loeb, die in 2013 met een speciaal geprepareerde Peugeot 208 T16 'Pikes Peak' in 8:13.878 de berg bedwong. Overigens is de klim de laatste jaren makkelijker geworden, aangezien veel onverharde stukken inmiddels allemaal geasfalteerd zijn.

Op 26 juni 2016 vindt de 2016-editie van Pikes Peak plaats.

Foto: een impressie van een ruige Model S, van Khyzyl Saleem