Duizenden orders Tesla Model 3 geannuleerd

Nu de Model 3-hype is gaan liggen, zien enkele duizenden kopers af van de kleinste van Tesla.

Mogelijk valt die dichte voorkant zonder roze bril toch een beetje tegen of is het interieur wel erg leeg. Het feit blijft dat 8.000 fanboys hun pre-order voor een 3 hebben geannuleerd. Daarnaast heeft Tesla zelf ook nog 4.200 dubbele orders uit het systeem geschrapt. Dat zijn toch 12.200 auto's die niet meer gebouwd worden en waar Tesla geen zak aan verdient.

Is dat rampzalig voor de autohobby van Elon Musk? Nee, zeer zeker niet, want er blijven nog steeds 373.000 reserveringen over. Dat is heel veel werk voor een fabrikant die vorig jaar slechts 50.580 auto's in elkaar schroefde.

Het wordt nog een hele klus om bij alle kopers een Model 3 op de oprit te plaatsen. Daar is een klein fortuin voor nodig en daarom gaat Musk vol Jerry Maguire op investeerders. Met een nieuwe aandelenuitgifte hoopt Tesla 1,4 miljard dollar op te halen: genoeg om de komende 15 maanden vooruit te kunnen. Dit geld steekt het bedrijf in de productielijn van de Model 3, zodat eind 2017 de eerste exemplaren geruisloos van de band rollen.

Naast de bedrijfskas heeft Musk ook nog zijn eigen portemonnee om zich druk om te maken, want raketjes de lucht in knallen is nu eenmaal een dure hobby. Daarom gaat hij al zijn opties in Tesla innen en zal hij de helft van de aandelen die hij daarmee binnenhaalt weer van de hand doen. Hiermee hoopt de automotive Steve Jobs 650 miljoen dollar te incasseren, waarmee hij zijn belastingschulden gaat betalen.