Amsterdam in rep en roer om te veel of te weinig autohaat

Tienduizend. Dat is het aantal parkeerplaatsen dat het gemeentebestuur van Amsterdam wil offeren aan klimaatgoden Greta en Lars. Opvallend genoeg is niemand daar blij mee. De één vindt het veel te weinig, terwijl de rest het veel te veel ruimteoffers vindt. Het is ook nooit goed in de grachtenbubbel

Parkeren Amsterdam

Gisteren presenteerde de gemeente Amsterdam zijn plan, genaamd 'Agenda Autoluw', aan de gemeenteraad. Er staat van alles in, maar een van de rode draden is: de auto heeft het gedaan. Er komen wegopbrekingen (waarschijnlijk doelen ze daar op eenrichtingsverkeer van twee kanten), worden er tienduizend parkeerplaatsen weggehaald en zijn er nog meer maatregelen bedacht om autogebruik te ontmoedigen.

Het opvallende aan het plan is dat het werkelijk niemand tevreden stelt. Sommige bewoners vrezen dat ze niet meer in de buurt kunnen parkeren. Anderen klagen juist dat in hun rustige buurt straks wél mensen komen parkeren. Anderen vinden dat de maatregelen niet ver genoeg gaan. Autopartij VVD heeft definitief aangetoond dat ze een een rubberen ruggengraat hebben door te stellen: "de positie van de auto gaat veranderen in Amsterdam." 

Bij D66 klaagt een raadslid dat er tijdens het opstellen van het plan totaal geen onderzoek is gedaan naar de gevolgen. Er zijn proeven gedaan met maatregelen, maar niemand heeft bijgehouden wat dat betekende voor de individuele auto's.

De Groenlinks-wethouder die Sharon Dijksma (zwangerschapsverlof) vervangt zegt zelfs dat ze niet weet of de plannen ervoor zorgen dat er minder auto's komen. Desondanks bleken er toch een paar mensen aanwezig die konden nadenken: er gaat meer geld naar P+R terreinen en ook moet er geïnvesteerd worden in het OV.