Duitsers onderzoeken wat je auto allemaal naar huis verklikt

Leuk hoor al die connected in app onstar drive weet-ik-veel-wattes die je auto tegenwoordig aan het internet koppelt, maar wat doet het met je privégegevens? Welke big brother kijkt er met je mee als je rijdt.

In Nederland ben je een roepende in de woestijn als je ergens het woord privacy wilt gebruiken. We hebben immers niets te verbergen, toch? Toch? Gordijntjes open en alle kinderen ongevraagd openlijk op Facebook. In Duitsland hebben ze dat precies andersom, ze willen alles beschermen. Niets registreren, tenzij. Maar die tenzij-toestemming die geven ze natuurlijk gewoon nooit. Zal wel komen door hun ietwat turbulente geschiedenis, als je het niet vastlegt kan je het ook makkelijker vergeten.

Maar nieuwerwetsche automobielen registreren ook van alles. Niet zo'n probleem op zich, maar ze registreren wel erg veel en ze kunnen inmiddels dankzij de internetwebs naar huis bellen. Maar wat geven ze dan door aan de Overwatch in basisstation? Dat wilde de ADAC - de Oosterburische variant van de ANWB - ook wel eens weten en dus volgde een grondig onderzoek. De Mercedes B-klasse, Renault Zoe, BMW i3 en 320i werden afgeluisterd tijdens het afluisteren naar huis bellen.

Ze vertellen tijdens die telefoontjes nogal veel, eigenlijk wel erg veel aan het basisstation. Iedere twee minuten wordt de GPS-lokatie doorgebeld, maar ook hoe vaak de gordelspanners worden gebruikt, dus eigenlijk of er hard geremd wordt. Het toerental, maximaal toerental, hoeveel CD's er in de CD-wisselaar liggen. Ja, dat verzinnen we niet.

Het bontst maakt Renault het in de Zoe. Die vertelt namelijk aan het Station de Base dat hij wordt opgeladen. Eventueel kan Renault dan het opladen verbieden. Bijvoorbeeld als je een leasebetalinkje hebt gemist. Het toestel vertelt ook ieder half uur wat hij allemaal aan het doen is, dus eigenlijk wat jij aan het doen bent.

Als Nederlander zeg je nu natuurlijk: 'Boeie, ik heb mijn gordijnen open, ik heb niets te verbergen.' En dat de BMW's aan de Heimat doorgeven hoe vaak de stoel elektrisch versteld wordt, vind je ook niet erg natuurlijk. Behalve als je verzekering ineens duurder wordt, omdat het is gebleken dat je auto toch veel vaker door je zoon wordt bestuurd dan door jouw eigenste zelf. Oh ja. Heb je toch wat te verbergen. Of dat je auto vertelt dat hij bij je maitresse voor de deur staat. Ook van die informatie die je met iedereen wilt delen natuurlijk. Of dat je van lekker hard gasgeven houdt. Of je snot onder je stoel smeert. OK, dat laatste weet hij ook niet.

Uiteindelijk allemaal dingen waar je fabrikant waarschijnlijk niets aan heeft. Tenzij hij de data aan een verzekeringsmaatschappij verkoopt en die weer dankzij big data een mooi profieletje van je maakt. Of de data rechtstreeks naar de Polizei doorspeelt. Dat kan namelijk wel, want ook de EU zit vuistdiep in je auto, wie zegt dat ze niet ook lekker meeluisteren?