De 7 beste Special Project Ferrari's

In een poging de gefortuneerde Ferrarifetisjist zoveel mogelijk geld afhandig te maken, hebben de Italianen de afdeling Special Projects opgericht. Eens per jaar mag iemand een drie miljoen dollar (of meer) overmaken in ruil voor een unieke supercar.

We beginnen maar meteen met de uitzondering op de regel. De F12 TRS is geen uniek model, want uiteindelijk zijn er drie exemplaren (rood, zwart en zilver) gebouwd. Snappen we ook wel, want het is een fantastisch design en principes zijn lang niet zo leuk als inkomsten. Onderhuids is het een F12 en die 740 pk sterke V12 is te zien door een gat in de motorkap. Het dak ontbreekt en aan de achterkant vallen vooral de enorme spoiler en gigantische diffuser op. Een lekker agressieve Ferrari voor zonnige orden.

Het unieke speeltje van muziekmessias Eric Clapton is een eerbetoon aan de 512 BB. Een 458 Italia vormt de basis voor de creatie en daardoor krijgt de gitaargod slechts een V8 in zijn 4,7 miljoen dollar kostende Ferrari. De SP12 EC valt vooral op door zijn grijze luchtroosters aan de voorzijde en zijn zwart-rode kleurencombo.

Zoek je een cabriolet op basis van de 599 GTB? Dan kan je natuurlijk een SA Aperta kopen, maar je kan kiezen voor de duurdere optie en zelf een model laten ontwerpen. New Yorker Peter Kalikow deed het laatste en liet de Superamerica 45 bouwen. Opvallende details zijn de motorkap van een 599 GTO en de lakkleur van de klassieke 400 Superamerica cabriolet die al bij Kalikow in de garage staat.

Het begin, de oerbron, genesis. SP1 was het eerste project van de speciale afdeling van de Italianen. De Japanse zakenman en voorzitter van de Japanse Ferrariclub Junichiro Hiramatsu liet een Ferrari F430 ombouwen tot deze rood-zwarte creatie van Pininfarina-tekenaar Leonardo Fioravanti. Niet het mooiste SP-model ooit, maar wel de Ferrari waar het allemaal mee begon.

De Amerikanen zijn goede klanten bij Special Projects, want ook dit model verdween naar de andere kant van de oceaan. Kan ook bijna niet anders met die naam. Een F12 vormt de basis voor deze sporter die inspiratie haalde uit onder meer de 250 GTO, zoals is te zien aan de drie luchtopeningen boven de grille.

Waar de meeste klanten kiezen voor de meest sportieve modellen als basis voor hun kunstwerk, ging de voorkeur van een onbekende Japanner uit naar de meest praktische Ferrari: de FF. Vervolgens liet hij alle praktische eigenschappen eraf slopen door er een coupé van te maken. Witte lak op de wielen, sideskirts, daklijsten en andere details zorgen ervoor dat zelfs Stevie Wonder deze Ferrari niet kan missen.

De meest recente creatie van de SP-knutselaars verdient zeker een plekje in de lijst. Al is het maar omdat er bij dit ontwerp wel uniek look heeft, maar er niet uitziet als een rijdende concept car. Met de 458 Speciale als basis kan dit wel eens de laatste SP-auto met een atmosferische V8 zijn. 

Dit zijn de beste SP's die tot nu toe uit de fabriek in Modena rolden, maar de komende jaren zullen er nog veel volgen. Blijkbaar staan de Ferrari-verzamelaars in de rij om hun zuur verdiende miljoenen op de bankrekening van de Italianen te droppen. Hieronder bevindt zich ook de Amerikaan David Lee die laat weten rustig zijn beurt af te wachten.