Toyota wil robothonden kopen van Google

Leuk natuurlijk die auto's, maar Toyota kijkt verder. Naar robothonden bijvoorbeeld.

De Japanners willen volgens goed ingelichte bronnen twee techbedrijven overnemen van Google's moederbedrijf Alphabet. Het gaat om Schaft, opgericht door een Japanner, en het Amerikaanse Boston Dynamics. Bekend van video's met robothonden die waarschijnlijk ooit met harde hand de macht overnemen van het menselijk ras.

Nu is Toyota niet zo wanhopig op zoek naar Youtube-views dat ze er bedrijven voor opkopen. Het gaat vooral om de techniek in de robots die de afdeling Toyota Research Institute (TRI) wil gebruiken voor autonoom rijdende auto's. Het zal met name om de software gaan waarmee de robot zijn omgeving analyseert en zich daarop aanpast.

Als de deal doorgaat, wil dat natuurlijk niet zeggen dat Boston Dynamics gaat stoppen met het ontwikkelen van mechanische lastdieren. Toyota is de laatste tijd bezig met het uitbreiden van zijn activiteiten buiten de automarkt. Zo willen de Japanners ook marktleider worden in software voor robots en kunstmatige intelligentie. Het merk toonde zelf ook al humanoid robots die konden lopen of viool spelen en machines die kunnen helpen bij het dagelijks leven van mensen met een handicap. Mocht de overname doorgaan, dat zal het ons niet verbazen als het eerste droidleger uit de fabrieken van Toyota marcheert.