Crash je Model X en geef Tesla de schuld

Wanneer er negatieve pers is over een automerk, dan is het wel heel aantrekkelijk om als klant een eigen stomme fout af te schuiven. Een Amerikaan reed zijn Model X stuk, en zegt: 'da was ik nie. Da was de AutoPilot'. Tesla calls bullshit.

De man in kwestie, met de kleurrijke naam Puzant Ozbag, woont in Californië, en kocht een mooie nieuwe witte Model X. Slechts 5 dagen later stond het ding met zijn neus in een gebouw, en diverse airbags die waren afgegaan. Volgens Ozbag op het Teslaforum omdat de auto helemaal uit zichzelf accelereerde tijdens "een langzame parkeeractie". De foto's die hij op Imgur postte spreken verder boekdelen.

Tesla echter is niet van plan op zijn rug te gaan liggen met de pootjes in de lucht, en reageert direct. Tegenover Electrek, een blog dat het voorval als eerste oppakte, meldt het:

"We analyzed the vehicle logs which confirm that this Model X was operating correctly under manual control and was never in Autopilot or cruise control at the time of the incident or in the minutes before. Data shows that the vehicle was traveling at 6 mph when the accelerator pedal was abruptly increased to 100%. Consistent with the driver's actions, the vehicle applied torque and accelerated as instructed. Safety is the top priority at Tesla and we engineer and build our cars with this foremost in mind. We are pleased that the driver is ok and ask our customers to exercise safe behavior when using our vehicles."

Het zou natuurlijk kunnen dat Tesla keihard liegt en de Model X inderdaad een autonoom accelererende moordmachine is, maar toch heeft Ozbag de schijn tegen. Toen throttlegate Toyota in de VS plaagde kreeg het ook tig claims die uiteindelijk terug te voeren waren op menselijk falen, en niet een hangend gaspedaal. Bovendien, Tesla kijkt altijd mee, dus je moet heel zeker van je zaak zijn voor je ze aan de schandpaal nagelt.