VW wil Ducati de deur uit wheelyen

Dankzij hun gesjoemel zit Volkswagen met een financiële baksteen in de maag. Een van de mogelijke oplossingen is om alles wat niet met auto's te maken heeft weg te doen en dan kom je al snel uit bij Ducati. De motoren hebben immers geen vier wielen.

Sinds het verhaal van de sjoemelsoftware bij Volkswagen naar buiten kwam is er al een hoop veranderd bij het concern. Zo verlieten twee ceo's vlak na elkaar het pand en wordt er nu ook eindelijk wat werk gemaakt van het vervangen van de software in de auto's. Er is ook een enorme vracht geld, ruim €16 miljard, klaargezet om die terugroepactie mee te betalen. Belangrijker nog, dat geld is ook bestemd voor het afkopen van claims en het betalen van boetes. Maar zie zo'n bedrag eens terug te verdienen, daar ben je wel een paar jaar mee zoet.

Dus is het tijd voor reorganisaties. De geruchten uit de buurt van de boardroom wijzen op een herstructurering van de bedrijven die onderdelen maken. Die zijn nu per merk ingedeeld, maar het is makkelijker om de bedrijven te concentreren en zo één toeleverancier te laten ontstaan. 

De vrachtwagentak van VW, MAN, omvat ook het merk Scania. Maar naast vrachtwagens worden er ook grotere motoren gebouwd, bijvoorbeeld voor schepen. Heeft natuurlijk helemaal niets met auto's te maken. Het zou dus kunnen dat dat deel in de etalage wordt gezet. 

Audidochter Ducati mag dan ook wel een mooi merk zijn, maar auto's worden er niet gemaakt. Het is een prima kandidaat om een te koop-bordje bij in de tuin te steken. In 2012 betaalden de Duitsers nog €860 miljoen voor het bedrijf. Sindsdien is de verkoop flink gestegen, dus de kans bestaat dat ze daar nog een aardig centje aan kunnen verdienen. Maar €16 miljard gaat het niet worden. Ga er dus maar van uit dat je de komende jaren vooral veel boete betaalt als je een VW op de stoep wilt zetten.