Hoofdprijs voor race-Porsche die niet racet

Een racewagen die niet racet is in onze ogen net zo nutteloos als een Fyra die niet rijdt, een nationaal elftal dat niet voetbalt of een rood verlichte dame die haar benen niet spreidt.

Iedere familie heeft zijn minder geliefde leden. Bij Porsche is de 924 een van die buitenbeentjes die zelden mag meespelen met de grote jongens. De 924 moest eind jaren 70 de betaalbare en praktische Porsche vormen in het assortiment. Niet echt de kernwoorden die de oren van liefhebbers doen spitsen.

Gelukkig kent ook dit model uitzonderingen op de regel. Porsche being Porsche bouwde uiteraard ook snellere uitvoeringen van de verstandige vierzitter. De ultieme uitvoering van het model? De 924 Carrera GTR die onder andere meedeed aan de 24 uur van Le Mans en andere kontschoppende competities.

Porsche produceerde zeventien exemplaren van de GTR en de wagens verbrandden hun rubber op de beste circuits in Europa, de VS en Japan. Nou ja, zestien daarvan deden dat. Eén exemplaar verdween in de opslag van een verzamelaar. Sinds zijn geboorte in 1981 zag de auto nauwelijks de buitenlucht, laat staan een goede race.

Inderdaad, dat is dit exemplaar. Een Japanse verzamelaar nam de auto op in zijn collectie, maar vergat regelmatig te rijden met zijn aanwinst. De keren dat hij de Porsche op een circuit losliet, hield hij nauwkeurig bij hoeveel kilometer hij had afgelegd. Het is bijna Duits, zo precies was deze Jap. Met grote getallen hoefde hij in ieder geval niet te werken, want de kilometerteller staat nu op een schamele 109. Ook in het onderhoud was de eigenaar bijzonder punctueel. Elk jaar haalde hij de Porsche uit zijn twee verdiepingen tellende garage voor een beurt bij de specialist en op regelmatig basis startte hij de motor voor de broodnodige omwentelingen.

Het resultaat is een verzamelaarsitem waar alleen de meest stoffige purist geld voor over heeft. Met de beperkte afstand op zijn teller (net acht keer een rondje Le Mans) is het een tijdcapsule die je als geen ander onderdompelt in Porsches racewereld van de jaren 80. Maar je moet wel serieus saai zijn als je daar alleen naar wilt kijken. Dat wil je voelen, horen en ruiken! Het nadeel is alleen dat bij elke kilometer die je rijd de waarde van deze klassieker daalt.

We kunnen dus vrijwel zeker zijn dat het winnende bod op 28 juli wordt uitgebracht door een intens duf persoon. Silverstone Auctions verwacht tussen de 475.000 en 575.000 pond (620.000 - 750.000 euro) te vangen voor de 924 GTR. En dat is tamelijk veel geld voor een machine die nooit heeft gedaan waar hij voor gemaakt is.