Jaguar Land Rover vreest financiële MELTDOWN na Brexit

Bedrijven die paniek zaaien omdat ze misschien minder winst gaan maken zijn altijd lachwekkend. Neem bijvoorbeeld Jaguar Land Rover, die vrezen geen verlies na een Brexit. Nee, ze vrezen minder winst. Ahh, sielug boehoehoe.

Voordat Groot Brittanië bij de Europese Unie kwam was het eigenaar van zo ongeveer de hele wereld en ook werden zo'n beetje alle coole en snelle auto's gemaakt op het eilandje in het westen. Dat is nu niet meer zo, inmiddels loopt ook het land van Winston Churchill aan het leibandje van Brussel. Morgen mag het eiland beslissen of ze weer een waar eiland worden, of gewoon vervelende mafkezen blijven in de EU, die niet meedoen met stopcontactregels, meetgrootheden, en aan de verkeerde kant van de weg rijden.

Bedrijven zijn banger dan de bangste bangerikken en hebben dus al poepende in hun broek uitgerekend wat ze misschien niet gaan verdienen als Brexit een feit is. Jaguar Land Rover bijvoorbeeld vreest £1 miljard minder winst te maken als ze niet meer zonder meer hun auto's op de EU-markt mogen verkopen. 

De vrees is gebaseerd op het feit dat er eerst een vacuüm ontstaat waarin weer nieuwe verdragen moeten worden onderhandeld. In de tussentijd wordt er wellicht teruggegrepen op de standaard WTO-verdragen. Op zich een bijzondere redenering, want het VK is een van de oprichters van de Europese Vrijhandelsassociatie. Het is dus voor de hand liggend dat het eilandenrijk weer teruggrijpt op die regels.

Ook heeft de autofabrikant een investering in Slowakije on hold gezet totdat duidelijk is of er plotseling een ijzeren hek rondom het thuiseiland gezet gaat worden. Zelfs de investeringen in Silverstone staan even op pauze totdat er duidelijk is wat er met het EU-lidmaatschap gaat gebeuren. 

Vooral die rem op de investeringen in Slowakije lijkt vreemd. Er wordt in dát land immers niet getwijfeld aan het EU-lidmaatschap. Een fabriek voor 300.000 auto's per jaar binnen de EU hebben zou juist voordelig kunnen zijn om eventuele importheffingen te omzeilen. En de winst is voorlopig vanuit de EU via een double Irish with a Dutch sandwich handig terug te brengen naar Groot Brexittië.