Nederland produceerde nog nooit zo veel kolenenergie

Krijgt u ook altijd zo'n kloppende ecoboner als u met uw volledig elektrische auto niets loopt uit te stoten? Tem uw zwelling, want de kans is aanzienlijk dat uw groene kWh's uit een viesbah uche-uche steenkolencentrale komen.

Om energie op te wekken verbranden we traditioneel voornamelijk aardgas. Immers, we trekken het bij Slochteren uit de grond,  en dan is de weg naar een energiecentrale kort. Vorig jaar daalde aardgas als energiebron echter tot het laagste niveau sinds 1995. In 2010 werd er nog 73,6 miljard kWh uit aardgas opgewekt, in 2015 slonk dit naar 46,2 miljard kWh. Iets dat ongetwijfeld te maken heeft met de rem op gaswinning.

Maar we moeten ergens onze energie uit opwekken, en groene stroom is nog duur en lastig in bulk te produceren. Kernenergie is schoon maar ligt gevoelig, dus wat resteert: steenkolen. Lekker goedkoop en ruim voorhanden. Inmiddels hebben steenkolen aardgas bijna ingehaald, met 38,9 miljard kWh waren de kolen in 2015 verantwoordelijk voor meer dan 35% van het totaalaandeel.

In Nederland werd in 2015 zo'n 110 miljard kWh aan energie geproduceerd, terwijl het verbruik op 118 miljard lag, zo becijferde het CBS. Liefst 81 procent van onze energieproductie heeft een fossiele brandstof als energiedrager, en draagt dus bij aan CO2-uitstoot. Wind/zon/water, kernenergie, en biomassa doen de rest, in volgorde van afnemende grootte.

De verwachting is dat de energiebehoefte de komende jaren zal stijgen, onder andere door de toename van elektrische auto's in het wagenpark. Voor uw begrip: alle Nederlandse huishoudens verbruiken op jaarbasis 118 miljard kWh, dat is 118.000 gWh. Bij het ontvouwen van zijn strategie 2025 becijferde Volkswagen in 2025 voor zijn elektrische autovloot 150 gWh aan accucapaciteit nodig te hebben (let wel, dit is slechts één van vele autoproducenten). Accupakketten die toch minstens één keer per week gevuld moeten worden, zo niet vaker.

Het wordt een helse opgave om al deze schone auto's ook van schone stroom te voorzien, maar als we de zaken vanuit een praktisch oogpunt bekijken: de afname aan CO2-uitstoot door het ontbreken van verbrandingsmotoren is al een goed begin, misschien is het een idee om stapsgewijs te werken aan een toekomst met minder broeikasgas, en niet alles tegelijk willen. Maar als er betaalbare schone alternatieven komen voor energieproductie uit fossiele dragers, dan zijn we daar 100% voor. Op een gegeven moment zal de switch toch gemaakt moeten worden.