Zelfrijdende auto moet zo asociaal als BMW-rijder worden

Zelfrijdende auto's zijn geprogrammeerd om vol in de ankers te gaan bij het minste of geringste teken van leven rondom de auto. Dat is niet zo handig in stadsverkeer, want daar lopen ze volledig vast en staan ze uren op een kruispunt.

Veel Nederlandse binnensteden willen eigenlijk autovrije zones worden. In de toekomst is dat goed mogelijk, ook al blijft de VVD dwarsliggen. Zelfrijdende auto's kunnen namelijk helemaal geen drukke stad binnenrijden. Neem Amsterdam, het Bangkok van het Noorden. Door toeristen die geen idee hebben wat ze doen en door fietsers die juist willens en wetens alle regels aan hun laars lappen, is die stad zo totaal chaotisch dat een zelfrijdende auto voortdurend stilstaat. Het verkeer dat rakelings langs hem scheert, dicteert dat hij op zijn plaats moet blijven staan.

Een zelfrijdende auto is eigenlijk een enorme autist, zo eentje die in complete lockdown gaat als je hem aanraakt. Parkeer die auti maar eens op een Amsterdams kruispunt. Fietsers zien in stoplichten gewoon kleurige kerstversiering, voetgangers zijn sowieso drukker met hun rolkoffers dan met het verkeer en dan is dit schitterende Jeroen Bosch-tafereel ook nog eens omzoomd met agressieve taxi's. Hoe in de wereld gaat die zelfrijdende auto van zijn plaats komen?

Nou niet dus. Dat zegt Carlo van de Weijer. En die is Director Strategic Area Smart Mobility (LOL) aan de TU Eindhoven, dus dan weet je het wel. Hij zegt dat zelfrijdende auto's het voorlopig niet gaan redden in superdrukke steden, zeker niet als alle auto's zelfrijdend zijn, want dan veroorzaken ze gewoon een groot verkeersinfarct. Nu zei hij dit op een conferentie voor mensen die graag in een trein naar natte hond ruiken, alwaar hij vast niet is uitgenodigd om te vertellen dat het OV overbodig zal worden. Maar toch, er zit wat in. De oplossing is overigens simpel. Programmeer zelfrijdende auto's met wat meer menselijkheid, vooral met het gen van de BMW-rijder.  Die dwingt de rest van het verkeer om in te binden of te verongelukken. Voorwaarts, de toekomst wacht op niemand en zeker niet op fietsers.