Ecclestone: Laat Hamilton en Rosberg vechten!

Bernie Ecclestone is een soort Julius Caesar in een arena. Hij wil zijn strijders in de F1 zien vechten tot het bittere eind, zonder een bemoeizuchtige teambaas die vertelt wat ze wel en vooral niet mogen doen.

Het boegbeeld voor actieve bejaarden heeft ongetwijfeld een topweekend gehad met de crash van Lewis Hamilton en Nico Rosberg in de laatste ronde van de Grand Prix van Oostenrijk. De spanning tussen de twee Mercedes-coureurs levert mooie televisie op en aangezien Bernie de televisierechten van de sport verhandelt, is dit ideaal voor zijn portemonnee. Ecclestone is dientengevolge als de dood voor teamorders van Mercedes die deze strijd aan de voorkant van het veld om zeep helpen. "Ik denk dat we ze moet laten racen", vertelt de vergrijzende F1-baas. "Als ze iets geks doen, dan hebben we de raceleiding om dat uit te zoeken. Mensen willen niet dat het team ingrijpt. Dat is niet goed voor de sport en niet goed voor de fans."

Met zijn uitspraken schaart hij zich lijnrecht achter Lewis Hamilton. Die liet ook al duidelijk weten tegen teamorders te zijn, waarschijnlijk om nog enigszins de mogelijkheid te houden om Rosberg in te halen. Bernie steunt hem daar nu in. "Absoluut. Ik heb met Toto Wolff gesproken en vertelde hem precies wat ik nu ook zei: Laat ze racen. Als Lewis gaat winnen, laat hem winnen. Hetzelfde geldt voor Nico. Bemoei je er gewoon niet mee."

Het F1-opperhoofd met dictatortrekjes herinnert zich nog goed de situatie bij Ferrari aan het begin van deze eeuw. Dat verbaast ons niets, want hij is oud genoeg om zich de slag bij Waterloo nog scherp voor de geest te halen, maar dat terzijde. In 2002 kreeg Ferrari-rijder Rubens Barrichello in de laatste meters van de Grand Prix van Oostenrijk de opdracht om teamgenoot Michael Schumacher voorbij te laten en daarmee de winst af te staan. Dit tot groot ongenoegen van veel fans van de sport.