Audi's Dieselgate-fix maakt uitstoot slechter

Naar de befaamde woorden van Cicero: "Kabouter Wesley, je maakt het erger". Dat is precies wat Audi heeft gedaan. Volgens een Europese consumentendinges is de uitstoot van koolstofmonoxide 25 procent slechter dan voorheen. Lachen!

Ja, we kunnen helemaal in de panikerende verontwaardigingsmodus schieten, maar we kunnen er ook om lachen. Dood gaan we toch. Het Volkswagen-concern heeft steeds gezegd dat door een technische update miljoenen Dieselgate-bakken aan Europese regelgeving voldoen. Maar volgens de European Consumer Organisation is de uitlaat van de Audi Q5 nog altijd te vergelijken met een hoestende kettingroker.

De ijverige bonnetjesspaarders deden een test met de gefixte Audi Q5, nu uitgerust met de tweeliter EA189 Euro 5 motor. Dat is jargon voor een babyvosjesknuffelaar, wat-ie niet bleek te zijn. Een Italiaans lab testte de auto voor de consumentenclub (waarschijnlijk om de Duitsers een hak te zetten) en kwam tot de conclusie dat de uitstoot van koolstofmonoxide nu 25 procent hoger was dan met de illegale software. Alsof je inent met een hiv-naald, zullen we maar zeggen.

Enfin, misschien was die illegale software dus zo gek nog niet. De consumentenkongsi is overigens des duivels en noemt de fix "onbetrouwbaar". Kijk, wij begrijpen wel dat VW Europese consumenten niet compenseert en Amerikaanse wel. Europeanen blijven immers Volkswagens modellen afnemen, in Amerika moet het merk zichzelf opnieuw in de markt zetten. En hoewel nog bezien moet worden hoe realistisch de Italiaanse test is, lijkt het alsof VW er nu wel echt de kantjes van afloopt. Het is slim om niet te wrijven in de Dieselgate-vlek, maar je kunt ook te laconiek reageren.

Beeld: twee onherkenbaar gemaakte Chinese geïnteresseerden in een Audi Q5. Beiden zijn, ten gevolge van uitstoot, inmiddels volledig overleden.