Lamborghini stort zich op automobiele maatkostuums

Wie zich een Lamborghini kan permitteren, die heeft een paar centen. Tot zijn SUV verschijnt is het Italiaanse merk echter nog een zeer kleine fabrikant, en dus is het fijn als de inkomsten per model stijgen. Zoiets doe je met leer en stiksels.

Lamborghini zit qua verkoopcijfers momenteel ongeveer op gelijke hoogte als Aston Martin, met een afzet van zo'n 3.500 exemplaren per jaar. Waar het Britse merk al jarenlang stagneert, timmeren de Italianen flink aan de weg. Van de Aventador en Huracan worden per jaar veel grotere aantallen gedraaid dan van hun voorgangers, en met grote aantallen stijgt ook de vraag naar personalisering. Daar komt de Ad Personam-divisie in beeld.

Ad Personam is voor Lamborghini wat tailor made is voor Ferrari, en een type divisie die letterlijk elk ander luxemerk ter wereld met een welvarende klantenkring ook in huis heeft. Het verfraait bestaande modellen met felgekleurde lapjes leer, contrasterende stiksels, en gestanste logo's in genoemde lapjes leer. Ad personam bestaat al geruime tijd, maar wordt nu flink uitgebreid met o.a. een eigen studio, gevuld met de typerende zeshoekige vormen (niet alleen een verwijzing naar een veelgebruikte honingraatstructuur, maar ook naar het zesde element: koolstof). Dat dit gebeurt net nadat Lamborghini onder nieuw management valt lijkt ons geen toeval.

In onderstaande video vol clichés van klassieke muziek en klosjes felgekleurd garen (alsof je naar een Bertolli-reclame vol authentieke Italiaanse oma's op Sicilië zit te kijken, hoewel er in het geval van Lamborghini wel degelijk handwerk wordt geleverd, en geen massaproductie in een Unilever-fabriek) moet de begeerte van de klant worden gewekt. Want wie een paar ton aan een auto verspijkert, die kan ook nog wel enkele tienduizenden op individualisering stukslaan, zo luidt de gedachte, die ook daadwerkelijk hout snijdt. Voor veel miljonairs geldt 'appearance is everything', en je wilt per slot van rekening je vermogende medemens de ogen uit kunnen steken bij de volgende Cars & Coffee- danwel Lamborghini-toerrit.

En eerlijk is eerlijk: het ziet er uit als een snoepwinkel voor de stijlgevoelige petroseksueel. We kunnen ons voorstellen dat de Lamboklant zich bij het betreden van de Ad Personam-Hallen voelt als wijlen Pim Fortuyn, als deze weer eens op shopping spree ging in de betere maatkostuumzaken van Nederland.