Shucks. Aantal alcomobilisten neemt toe

Negeer berichten over afname van beschonken bestuurders op onze wegen, want de cursuslokalen van verplichte alcoholmaatregelen zitten voller dan ooit.

We hadden nog goede hoop toen de overheid in oktober 2014 - begeleid door een dik rapport - meldde dat het aantal drankrijders de laatste 10 jaar gehalveerd is. Als dat daadwerkelijk het geval is, dan is de pakkans meer dan twee keer zo groot geworden, of we worden eerder met ons beschonken hoofd op cursus gestuurd. 

Waarbij het de vraag is in hoeverre een cursus helpt: een weldenkend mens dat eens een keer een foutje maakte en tegen de lamp liep realiseert zich ook zonder cursus wel dat het erg stom is wat hij deed, en probleemgevallen krijg je met een cursus niet op het rechte pad. Maar goed, je kunt moeilijk iemand een jaar de cel in gooien omdat hij met een paar biertjes te veel op rijdt. 

In 2015 moesten 10.312 personen op alcoholcursus, zo blijkt uit cijfers die op nu.nl verschenen. Dat klinkt als een dagje jenever drinken in Schiedam, maar is in werkelijkheid een stuk vervelender. Ten opzichte van 2014 (9.036 gevallen) is dit een stijging van dik 14%. Driekwart van de cursisten moet voor een Educatieve Maatregel Alcohol in het Verkeer (EMA, 870 euro), een kwart krijgt de lichtere LEMA (546 euro) opgelegd. 

Grote vraag is nu: wanneer krijg je een EMA opgelegd? In deze gevallen: 

* Als je aangehouden bent met een alcoholgehalte tussen de 1,0 en 1,8 promille 

* Als je beginnend bestuurder bent en aangehouden bent met een alcholgehalte van 0,8 tot 1,8 promille

* Of als je een alcoholpromillage van meer dan 0,8 hebt én je de afgelopen vijf jaar eerder bent aangehouden wegens rijden onder invloed.

* Of als je de ademanalyse of bloedproef hebt geweigerd; de EMA-cursus is dan automatisch verplicht.

Da's best heftig. 1 promille is twee keer de toegestane hoeveelheid voor een niet-beginnend bestuurder, en staat gelijk aan 5 glazen. Dit is dus niet na 3 biertjes toch besluiten dat het praktischer is om je auto niet bij de voetbalclub te laten staan en een Uber (of in de toekomst: een Tesla) te bestellen, maar gewoon achter het stuur kruipen terwijl je donders goed weet dat het écht niet meer kan. Maar iedere beschonken rijder vindt natuurlijk van zichzelf dat hij nog wel fris genoeg is om te rijden.

Vroeger kreeg je een EMA tot 1,3 promille, en tussen 1,3 en 1,8 een alcoholslot. Maar sinds de hoogste rechter het alcoholslot heeft verboden krijgt deze groep overtreders nu een cursus. Vanaf de invoering eind 2011 tot 2015 werden er ongeveer 11.000 alcoholsloten ingebouwd (kosten: ongeveer 5.000 euro, voor eigen rekening). De mensen die volgens de oude regeling een alcoholslot kregen zitten nu in het cursuslokaal, wat de toename aardig verklaart. Maar toch is het bizar dat het aantal zware drankrijders nog steeds in de vijf cijfers loopt. 

Foto: glaasje op, laat je rijden.