Ferrari plant zich naar nieuw productierecord

De vraag overstijgt nog steeds het aanbod bij Ferrari, dus als opperbaas Sergio Marchionne meer supercars wil verkopen, dan is het een kwestie van meer produceren.

De halfjaarcijfers van Ferrari zien er bijzonder goed uit. Fiat-CEO Marchionne heeft reeds aangegeven in 2016 8.000 auto's te willen produceren, en na zes maanden staat de teller op 4.096 exemplaren. Het bedrijf zit dus eng goed op schema voor het zelf gestelde productierecord. Het succes zit hem momenteel in de V8-modellen en dat dankt Ferrari aan de populariteit van de 488 GTB en 488 Spider. De V12-modellen hebben het daarentegen zwaar. De levering van de uitgefaseerde FF en de F12 kelderden in Q2 met 22 procent ten opzichte van een jaar eerder. Geen enkele paniek bij Ferrari daarover, want ze weten ook wel dat die markt vanzelf weer aantrekt als de productie van de nieuwe GTC4Lusso start.

Op financieel gebied blijft het prestigieuze supercarmerk de moneymaker van het Fiat-concern. In de eerste zes maanden schraapte de autobouwer een nettowinst van 175 miljoen euro binnen, een stijging van 24 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Opvallend is dat het merk tien miljoen euro opzij heeft gezegd voor de terugroepactie in verband met de falende Takata airbags.

Nu het aantal Ferrari's dat jaarlijks de fabriek verlaat langzaam stijgt (Marchionne wil doorgroeien naar 9.000 in 2019), daalt de exclusiviteit van de sportauto met het steigerende paard. Het bezit van de Italiaanse volbloeden is niet meer bijzonder te noemen. Daarom gaat Ferrari nog meer op de gelimiteerde modellen focussen. Niet alleen houdt dat de meest gefortuneerde asfalttijgers tevreden, maar op die beperkt verkrijgbare superspeeltjes kan je ook nog een leuke winstmarge draaien. Win-win!

Uiteraard vertelt Ferrari nog niet welke speciale modellen ze allemaal in de planning hebben staan. De productie van de LaFerrari is afgerond en de bouw van de F12tdf is nu bezig. De bouw van de LaFerrari Aperta zal daarna plaatsvinden, maar vanaf daar is de agenda nog onbekend.