Rats. Verstappen kan niet meer buitenom in Blanchimont

Max Verstappens ballsy buitenom-inhaalactie op Nasr in Blanchimont [2015] zal voor altijd de geschiedenisboeken ingaan. Ook zal hij nooit meer herhaald worden, want de FIA heeft sensoren in de bocht aangelegd. Suck the fun out of Formula 1 much?

Als je met 290 per uur buitenom gaat in een bocht waar eerder dat weekend een GP2-auto rechtdoor ging en crashte, dan heb je best grote eieren. Of in ieder geval: veel vertrouwen in je auto. Max deed het vorig jaar in zijn Toro Rosso, en de hele wereld stond versteld (video). Dit jaar gaan we een dergelijk huzarenstukje niet meer zien, want er zijn limietsensoren aangelegd in diverse bochten op Spa (track guide), waaronder Blanchimont. En de regels zijn helder: ga meermalen over de track limits en je krijgt billenkoek van Charlie Whiting. Daarnaast moeten onrechtmatig gewonnen posities worden teruggegeven.

We kunnen dit met onze roze Max-bril natuurlijk heel kinderachtig vinden, maar eigenlijk is het een goede zaak dat de raceleiding de F1-bolides meer en meer terugdringt naar wat daadwerkelijk het circuit is, en niet hele stukken run-off area. De Kemmel Straight wordt bijvoorbeeld een stuk sneller op te rijden als je Raidillon ervoor afsnijdt, en daarom liggen ook daar nu sensoren.

Hoe we dit weten? Voorafgaand aan het spektakel is er gelegenheid het circuit te verkennen, en een Spaanse F1-journo twitterde deze foto's door. Waarvoor onze gracias.

Kortom: de heren coureurs moeten netjes binnen de lijntjes kleuren, en buitenom in Blanchimont zit er dit jaar niet meer in. Maar dat was toch al een one of a kind-actie.