Tesla maakt autopilot eindelijk veiliger

Sukkels die denken dat hun zelfsturende Tesla een zelfrijdende auto is krijgen binnenkort straf van Elon Musk: ze mogen de functie dan niet meer gebruiken.

Slechts een paar dodelijke ongevallen heeft Tesla nodig gehad om in te grijpen bij de Autopilot. De functie krijgt bij de volgende software-update nog wat meer veiligheidsmaatregelen ingebouwd. Nu waarschuwt de auto zijn 'bestuurder' dat die zijn handen wel aan het stuur moet houden tijdens het autopiloten. Doet de chauffeur dat niet, dan schakelt de auto het systeem uit. Echt heel erg veilig klinkt dat overigens niet. Hoe dan ook, na de uitschakeling kon je het systeem gewoon weer aanzetten en doorgaan met roekeloos rijden. Vanaf softwareversie v8.0 van de auto is dat voorbij, je moet de auto stoppen en helemaal uitschakelen voordat je weer kunt genieten van het Autopilotsysteem.

Waarschijnlijk is Tesla daarmee goed op weg om de ongelukken op te lossen. Bij verschillende van de Autopilotcrashes was de auto namelijk al bezig met de 'disengage' actie van het automatische stuursysteem. Dat gaat als volgt in zijn werk. Eerst vraagt de auto om je handen op het stuur te leggen, zodat het systeem weet dat je nog op zit te letten. Als je dat niet doet schakelt hij de muziek uit en komen er meer akoestische signalen dat de auto aandacht wil. Geef je die aandacht niet, dan gaat de auto vertragen.

Overigens voegt Tesla behalve de beveiliging (en een hoog prijskaartje) ook nog wat extra's toe aan Autopilot: er komt een off-ramp functie waardoor je de auto dus zelf een afslag kunt laten nemen. Verder zal het systeem in zijn algemeenheid nog weer wat beter gaan werken.