Hoi met een Fiat-baas, zin in onnatuurlijke handelingen?

Als je een bankoverval pleegt en daarna onderduikt, is het een goed idee om je schuilplek niet te versieren met neonletters die zeggen 'Bankroversbunker'. Misschien had iemand dat FiatChrysler moeten vertellen.

De Amerikaanse tak van FCA wordt onderzocht voor het kunstmatig en illegaal ophogen van de verkoopcijfers. Het heeft er meer dan alle schijn van dat FCA niet alleen bezig was met creatief boekhouden, maar zelf ook wel doorhad dat het de regels met voeten trad. Daarom trokken ze hun eerdere verkoopclaims ook in.

'De Amerikaanse autoriteiten,' zoals de NOS de Feds zou noemen, komen in hun onderzoek geinige dingen tegen. Dealers en regionale sales managers kregen met enige regelmaat telefoontjes vanuit de top van FCA Amerika. Hun werd dan verteld dat het 'unnatural acts department' er helemaal klaar voor zat en er zaken gedaan konden worden. 'Unnatural acts department', really? Dat is ongeveer even subtiel als een HOP langs de snelweg aanduiden met 'kontseks hier'. In kapitalen, uiteraard.

Het lijkt erop dat de term werd gebruikt door ten minste één hooggeplaatste bobo. Het onderzoek richt zich nu op de vraag of hij de enige was of dat meerdere mensen enorm fan waren van het slechtste codewoord sinds 'Sesam, open u'. Ook onderzoeken de Feds of het slechts een 'rallying cry', een yell, een tenenkrommend stukje aanmoediging naar de dealers toe betreft, of dat we hier toch echt te maken hebben met code voor praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen. 

Enfin, wij broeden nu op een geheime streng symbolen om aan te geven dat de twee in de klok zit en we mogen zuipen. We dachten aan 'pak even een biertje'.

Beeld: hier bleek de geit gemolken te zijn.