Max Verstappen mocht niet winnen? Onzin

Red Bull heeft er wél voor gezorgd dat de motor van Hamilton plof zei en heeft er níet voor gezorgd dat Max Verstappen niet won, was getekend Dr. Helmut Marko, baas.

De een-twee voor Red Bull Racing in de Grand Prix van Maleisië heeft het zelfvertrouwen van het team zeker geen schade toegebracht. De uitspraken van teambrein Helmut Marko klinken eerder arrogant dan voorzichtig. De Oostenrijker beweert vandaag tegen de website van Bernie Ecclestone's circus dat Max Verstappen en Daniel Ricciardo een stevige vinger in de pap hebben gehad bij de kapotte motor van Lewis Hamilton.

'Volgens mij hebben we de motorpech geforceerd. We hebben hem continu onder druk gezet, zijn voorsprong bedreigd, en hij wilde een gat maken - maar steeds volgas rijden is waarschijnlijk niet goed voor de motor.'  Het team had volgens hem ook als de auto niet kapot gegaan was een bedreiging gevormd omdat ze nog een andere strategie hadden kunnen kiezen. Wat die andere keuze had kunnen zijn wil hij niet loslaten.

Wel zegt Helmut iets over eventuele teamorders tegen Verstappen, waardoor de jonge Limburger niet won. Daar is volgens de strateeg geen sprake van, 'Max was erg snel, maar dat was extra zwaar voor zijn banden, die sleten meer dan voorzien - dat werkte in zijn nadeel.' Het advies vanaf de pitmuur aan Max was om wat voorzichtiger met het rubber om te gaan zodat hij niet nog een keer naar binnen hoefde, of erger nog, dat zijn banden helemaal de geest zouden geven.

In dat licht bezien was het niet vreemd om Max ineens in de rij te zien staan voor een pitstop en vervolgens enkele rondjes op ruime achterstand achter zijn teamgenoot te zien rijden. Hoewel dat voor ons als chauvinistische Nederlanders natuurlijk wel moeilijk is om toe te geven.