Overzicht: zo liep Red Bull bij Ferrari weg

Na een zwak 2015 lijkt Red Bull Racing weer helemaal op de weg terug. De renstal van Max Verstappen is op koers om na Mercedes 'best of the rest' te worden, iets waar het in de eerste seizoenshelft nog niet naar uit zag.

De onderlinge verhoudingen binnen het team zijn vooralsnog helder. Ook al doet Max het meer dan uitstekend in zijn eerste seizoen bij Red Bull: Ricciardo is nog steeds de nummer 1. Niet alleen is de stand in de onderlinge kwalificatiestrijd met Verstappen 9-3 in het voordeel van Ricciardo, de honingdas haalde dit seizoen tot nu toe 204 punten binnen voor Red Bull, bijna 60 procent van het totaal. Alleen al in de laatste zes races pakte de ontketende Australiër 104 punten. Max scoorde een nette 134 punten, en de inmiddels gedegradeerde Kvyat zorgde voor de laatste 21 puntjes. 

Het jonge rijderskoppel is goud voor de renstal. Twee jongens die nog vele jaren meekunnen, en in goede vorm het team naar grote hoogtes kunnen stuwen. Die vorm lijkt evident: Red Bull is in het constructeurskampioenschap liefst 46 punten los van Ferrari, terwijl het tot de twaalfde race van het seizoen (Hockenheim) constant achter de Italiaanse renstal aanjoeg. Het grootste verschil in het voordeel van Ferrari was 37 punten, na ronde 8 (Baku) waarin de Red Bulls op P7 en P8 eindigden. In het individuele kampioenschap zit Ferrari in een Red Bull-sandwich met Raikkonen en Vettel op P4 en P5, tussen Ricciardo (P3) en Verstappen (P6) in.

We hebben voor het overzicht het huidige seizoen in een grafiek gevangen:

Dat Mercedes domineert zal in Maranello nog tandenknarsend worden geaccepteerd, maar dat Ferrari ook nog eens Red Bull voor zich moet dulden is onverteerbaar voor het Ferrari-management. De rode renstal -in 2015 nog afgetekend tweede in het constructeurskampioenschap- heeft dit seizoen nog geen race gewonnen, terwijl Red Bull beide keren dat Mercedes zwakte toonde genadeloos toesloeg. Vorig jaar nog was Ferrari de enige andere constructeur die naast Mercedes races won, Sebastian Vettel zegevierde 3 keer: in Maleisië, Hongarije en Singapore. Als gezegd, het ziet er met nog 5 races te gaan naar uit dat Ferrari dit jaar derde wordt in het kampioenschap, tot ontsteltenis van Kimi en de rest. Daarnaast gaat P3 ze een flink stuk gratis geld kosten zodra de FIA volgend jaar het kleine miljard aan toelages gaat verdelen over de teams (uitlegtabelletje van dit jaar). Gelukkig voor Ferrari krijgt het als enige team nog $70 miljoen alleen omdat het al vanaf het begin in de F1 meeracet, maar de vraag is hoe lang deze deal met Bernie Ecclestone nog stand houdt.

De grote vraag die derhalve steeds harder wordt gefluisterd is 'haalt Maurizio Arrivabene de seizoensafsluiter in Abu Dhabi'? De Italiaan met zijn karakteristieke kop is pas sinds november 2014 teambaas, en nog een keer iemand anders neerzetten is ook geen succesrecept, maar het ijs waarop de Marlboro Man loopt is dun. We gokken echter dat hij de tijd krijgt om in 2017 met een geheel nieuwe auto wat moois neer te zetten. Kan Marchionne hem altijd nog ontslaan als het ook dan niks wordt.