Porsche 911 R duurder dan verwacht

De 911 R is momenteel de must have voor de vermogende Porsche-fetisjist. Dat mag dan ook wat kosten.

We hebben het eerder over deze auto gehad. Het is de eerste 911 R ooit op een veiling, omdat de Zweedse koper hem na 52 kilometer alweer zat was. Afgelopen weekend stond de neunelfer met een estimate tussen de 250.000 en 350.000 euro op het programma tijdens een hamerfestijn in het Belgische Knokke.

De verwachte opbrengst leek ons destijds al aan de lage kant. Porsche-fans verwelkomen de 911 R als de nieuwe messias en met een oplage van slechts 991 stuks, verschijnen er slechts fractioneel meer R's dan 918 Spyders. Het is dus een extreem gewild en reeds uitverkocht modelletje. Dat bleek wel weer tijdens de veiling. De Porsche vond zonder probleem een nieuwe eigenaar die liefst 483.000 euro voor het speeltje moest betalen. Aanzienlijk meer dan verwacht.

Goed nieuws voor de originele Zweedse koper, want hij kan een flinke winst incasseren. De Nederlandse prijs voor deze gelimiteerde supersporter ligt net onder de drie ton, dus u snapt dat de champagne open kan in het noorden.

De veiling bij de zuiderburen was sowieso een fapfestijn voor Porsche-fanaten. Naast de 911 R kwamen ook de andere topstukken van de fabrikant uit Zuffenhausen. Een 356 'Pre-A' 1600 Speedster uit 1955 bracht met 586.500 euro het meeste op. De klassieker met de briljante kentekenplaat 'SPEEDSTR' was een van de eerste exemplaren van het model en waarschijnlijk de enige in deze uitvoering die in België werd geleverd.

Ook speciaal is het prototype van de Porsche 928 Club Sport Coupé. Hier zijn er slechts vijf van gemaakt en drie daarvan hebben de tand des tijds doorstaan. Dit exemplaar was ooit van Le Mans-winnaar Derek Bell, wat weer lekker is voor de nostalgiekopers. Uiteindelijk leverde de auto uit 1987 een nette 253.000 euro op.