Chinezen jatten mooi design voor Tesla-killer

Chinese automakers jatten toch wel design, dus laten we blij zijn dat het kopieerwerk van het onbekende automerk Atieva tenminste lijkt op een mooi jaren negentig-concept uit de koker van Citroën.

Wat eruit ziet als een schets voor wat jaren later de Citroën C6 zou worden, is waarmee Atieva in 2016 op de proppen komt. Het Chinese bedrijf wil de Amerikaanse markt vanaf 2018 stormenderhand overnemen met zijn glorieuze Atvus. Dat is geen typo, dat is de naam voor deze EV die zonder enige twijfel Tesla het vuur aan de schenen gaat leggen. Oh nee, wacht.

Wat niet wil zeggen dat het allemaal drie keer kut is. De aandrijflijn is getest in een Mercedes mule en deed nul naar honderd in minder dan drie seconden. Ook geinig is dat Atieva, zoals uit de tekening mag blijken, geen veredelde Canta wil bouwen. Neen, Tesla krijgt te maken met concurrentie door een heuse 'premium electric sedan'.

En het wordt nog beter. Hoewel het kut klinkt, wordt Atieva zwaar ondersteund door de Chinese staat. Dat is een recept voor ongelukken als je daarmee middelmaat beloont, maar het bedrijf kan bogen op serieuze mensen. Zoals de voormalige vicepresident van Tesla, Peter Rawlinson. Rawlinson leidde de ontwikkeling van de Tesla Model S en werkt bij Atieva samen met Brian Barron, die productie-eindbaas was bij BMW.

Dit zijn serieuze mensen en deze serieuze mensen hopen in 2019 maar liefst 130K elektrische luxe-auto's te slijten in de VS. Ondertussen heeft het bedrijf dat zijn inspiratie in de jaren negentig haalt wel degelijk een R&D-afdeling in Silicon Valley en zijn ze praktisch buren van Tesla. Het ziet er achterhaald uit, maar dit Atieva kan best nog wel iets worden. Vooral als ze stoppen met kopiëren.