Tesla Autopilot VERBOTEN in Duitsland

Sinds er een paar kneuzen met hun zelfsturende Tesla verongelukten is het bedrijf onderworpen aan allerlei onderzoeken. Duitsland gaat niet op de uitslagen wachten en zegt: Das ist kein Autopilot.

Het verkeersministerie van Duitsland is er uit: Tesla mag zijn zelfstuurinrichting voortaan niet meer Autopilot noemen. Het gaat volgens de ambtenaren om een rijhulpmiddel en door het Autopilot te noemen lijkt het teveel alsof het een autonome auto betreft.

De Duitsers vinden de benaming van Tesla's functie te verwarrend, en let's face it, dat is het ook. De automatische piloot van een vliegtuig neemt ook wel allerlei taken van de piloot over, maar die heeft in zijn opleiding al begrepen dat hij niet even wat anders moet gaan doen in het vliegtuig. Automobilisten die niet hoeven te sturen gaan op hun telefoon kijken. Piloten zitten ook met de autopilot aan nog gewoon op te letten. Daarnaast is het in de lucht ook niet zo druk als op een snelweg, vliegtuigen vliegen niet op een paar meter afstand van elkaar. 

Om het even in een ander perspectief te zetten: vrijwel alle driver assistance hulpmiddelen in auto's zijn verzonnen door Duitsers. Mercedes was bijvoorbeeld de eerste om airbags en ABS in een productieauto te installeren. Dat ze nu worden ingehaald door een Amerikaans bedrijf, dat zit natuurlijk niet lekker. 

Het ministerie stuurde eerder vorige week al een brief aan alle Tesla-bezitters van Duitsland waarin gewaarschuwd werd de Autopilot alleen te gebruiken als hulpmiddel en niet als zelfsturende auto. Nu hebben ze ook een bericht gestuurd aan de fabrikant zelf dat het systeem geen Autopilot meer mag heten en dat ze maar een andere naam moeten verzinnen.

De reactie van Elon Musk is zoals we van hem gewend zijn, laconiek:

Nee Elon, die naam kun je ook niet gebruiken, die is van ons.